Vrouwen moeten in Hollywood vooral slank, sexy en sensueel zijn

RosieSexyEr zijn maar weinig branches waarin vrouwen van oudsher meer verdienen dan mannen. Ja, als het om hun uiterlijk of seksualiteit gaat: vrouwen in de modellen-, porno- en prostitutie-wereld (let wel: ik scheer ze niet over 1 kam) kunnen op enkele keren meer het bedrag rekenen dan hun mannelijke collega’s.

Zelfs in Hollywood verdienen vrouwen nog steeds minder dan mannen. En dat zit hem niet alleen in de lonen, maar ook in filmscripts. Waar het uiterlijk van de man er weinig toedoet, worden vrouwen op zijn zachtst gezegd onfeministisch geportreteerd.

Ross Putmann is scenarioschrijver en -producent in het walhalla van de film. Hij krijgt dagelijks nieuwe scripts en na verloop van tijd begon hem iets op te vallen. Wanneer vrouwen worden geïntroduceerd, gebeurt dat vaak op eenzelfde, nogal seksistische manier.

Zij worden namelijk tot in de puntjes als begeerlijk object beschreven. Hoe lang haar benen zijn, hoe haar haar wappert in de wind, hoe haar lippen verleidelijk naar boven krullen. Terwijl een mannelijk personage gewoon op zijn stoel zit, kruist een vrouw verleidelijk haar benen als ze gaat zitten. Staat een man onder de douche dan wast hij zijn haar, een vrouwelijke personage wordt geacht haar ‘lange, volle’ haardos flink te laten soppen.

Om dit aan de kaart te stellen, post Puttmann de beschrijvingen op Twitter wanneer hij ze leest. De naam verandert hij steeds in ‘Jane’ (zodat het script niet te traceren valt), maar de rest kopieert hij woord voor woord. Van ‘lange benen’ tot ‘fuck me-schoenen’. Zo gaat het eraan toe in vele scripts:

His wife JANE is making dinner and watching CNN on a small TV. She was model pretty once, but living an actual life has taken its toll.

A gorgeous woman, JANE, 23, is a little tipsy, dancing naked on her big bed, as adorable as she is sexy. *BONUS PTS FOR BEING THE 1ST LINE

Om dit onrecht recht te trekken, besloten de mannen van Slate.com enkele filmscripts te herschrijven. Oftewel ZIJ wordt HIJ. Dat leest heel gek:

- Als een visioen in zijn bruine gewaad dat zijn vormen belichaamt, schrijdt Obi Wan richting Luke. Hij plaatst zijn dikke, speelse vingers over zijn ogen voor hij soepeltjes zijn gelaat vanonder zijn kap haalt in een snelle striptease. (Star Wars)

- Met een klap en een plof van zijn lange, pezige benen treedt Rubeus Hagrid met sprankelende ogen en roze lippen de kamer binnen. Hij was ooit een seksgod, maar de vele jaren als tuinman van een grote kostschool hebben hun tol geëist. Toch heeft hij niet veel van zijn mannelijkheid verloren. (Harry Potter)

Lees ook:Een spierwit gezicht, bruine benen, roze wangen en kleurloze lippen
Lees ook:Middelbare school shopt woord FEMINIST van t-shirt op klassenfoto
Lees ook:Jane Goodall geeft lezing in ……… Apenheul
Lees ook:Christina Belchere maakt Advanced Style met mannen
Lees ook:Regisseuse Jane Campion (The Piano) krijgt hoogste onderscheiding in Cannes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>