Extreem leven: een westerse vrouw in Afghanistan

NathalieRightonJournaliste Natalie Righton vertrok in 2010 naar Afghanistan om voor de Volkskrant verslag te doen van de oorlog tegen het terrorisme.

Ze reisde ‘unembedded’ rond, zonder bescherming van het leger…..

Fotograaf Tom Koene vergezelde Nathalie regelmatig. Tegen het einde van haar correspondentschap zette hij zijn fotocamera op filmstand om vast te leggen hoe zij werkt en wat haar drijft.

Resultaat: een drieluik dat een ontluisterend beeld geeft van de oorlogssituatie in een land, waar de haat tegen buitenlanders groeit, jihadistengroepen floreren en waar tegelijkertijd het onderlinge wantrouwen diep is geworteld en de corruptie hoogtij viert.

Drie jaar lang woonde Natalie Righton in de hoofdstad Kabul en reisde, gehuld in traditionele kleding, het land rond en sprak met alle partijen. Anders dan haar mannelijke collega’s kon zij ook met Afghaanse vrouwen in gesprek.

Haar reisgenoot Ton Koene legde minutieus vast hoe ze omgaat met de precaire veiligheidssituatie in het land en met de moeilijkheden waar zij als vrouw tegenaan loopt. We zien een onverschrokken westerse vrouw die zich voortdurend bewust is van haar kwetsbare positie en die, behoedzaam maar doelgericht, diep weet door te dringen in de Afghaanse samenleving.

Een zelfstandige journalist die gedreven maar zorgvuldig te werk gaat, een intensieve band opbouwt met haar tolken, via hen zelfs contacten weet te leggen met woeste krijgsheren en Taliban, elke reis grondig voorbereidt en op onveilige trajecten haar hoofddoek verruilt voor een boerka, vrijwel nooit langer dan drie uur ergens verblijft vanwege het gevaar voor kidnapping, en ervoor waakt dat de gekte van de oorlog haar niet in zijn greep krijgt.

Eerder al was Nathalie Righton te gast bij Pauw en Witteman over haar toen net verschenen boek.

‘Extreem leven. Natalie Righton in Afghanistan’ is te zien op zondag 12 mei 2013 om 20:20 op NED 2.

In de eerste aflevering gaat ze naar de stad Maidan, ongeveer een uur rijden van de hoofdstad Kabul. Een deel van de stad, die door westerse troepen beveiligd is, wordt in puin gelegd door een vrachtauto vol explosieven. Ze spreekt met de lokale bevolking over het terrorisme en de dreiging van de taliban.

Lees ook:‘Offer rol van Afghaanse vrouwen niet op bij onderhandelingen!’
Lees ook:Aan Taliban ontsnapte Indiase schrijfster nu toch doodgeschoten in Afghanistan
Lees ook:Eerste vrouw voor Afghaans hooggerechtshof niet toegelaten
Lees ook:Taliban schiet meisje dood vanwege vermeende buitenechtelijke seks
Lees ook:En zo ziet huiselijk geweld er dus echt uit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>