Botswana en Vietnam hebben meer vrouwen aan de top dan Nederland

LadderHet aantal vrouwen in de top van het bedrijfsleven stagneert.

Wereldwijd bekleden vrouwen anno nu een kleine kwart van de senior managementrollen in de mid-market van het bedrijfsleven, in Nederland gaat het om 1 op de 10…….

Daarover bericht ManagersOnline naar aanleiding van het jaarlijkse onderzoek Women in Business: from classroom to boardroom, door Grant Thornton.

Het draagvlak voor een vrouwenquotum neemt volgens de onderzoekers toe, maar ook verdergaande maatregelen vanuit het bedrijfsleven zijn noodzakelijk.

De topfuncties in het mid-market segment is in 10% van de gevallen in handen van een vrouw, ten opzichte van 11% in 2013.

Daarmee neemt Nederland, na Japan, dit jaar opnieuw een van de laagste posities wereldwijd in. Niet alleen in ons land, ook op Europees niveau is er sprake van stagnatie: het percentage vrouwen in hoge bedrijfsposities binnen de eurozone bleef met 23% vrijwel gelijk aan 2013 (22%).

Karin van Wijngaarden, partner bij Grant Thornton: “Het is opvallend dat het aantal vrouwen in topposities niet langer groeit. Er is veel aandacht voor het onderwerp en meer vrouwen dan ooit hebben toegang tot goed onderwijs, zoals bijvoorbeeld in de opkomende economieën. Verrassend genoeg laat het onderzoek zien dat slechts 1 op de 5 afgestudeerde starters in het bedrijfsleven een vrouw is, ook in Nederland. Het lijkt erop dat het mid-market bedrijfslevenzichzelf de kans ontneemt te werken met een groep high potentials. De ervaring dat bedrijfsprestaties door diversiteit daadwerkelijk verbeteren, zet organisaties wellicht wél aan het denken. Meer bewustzijn, acties en initiatieven vanuit het bedrijfsleven zijn noodzakelijk.”
VrouwenTopGrafiek

Lees ook:Accountancy’s Deloitte en Grant Thornton kiezen beiden voor vrouwelijke CEO
Lees ook:Baltische staten doen het qua topvrouwen in Europa ‘t best
Lees ook:Grant Thornton komt met 12 aanbevelingen voor meer topvrouwen en ja: ook quota helpen!
Lees ook:Rusland op kop bij vrouwen in top bedrijfsleven
Lees ook:Wat Rusland wel lukt met vrouwen en Nederland niet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>