Overheid houdt moeders bij de haard door de kinderbijslag

Fifties FamilyDoordat de overheid gezinnen met kinderen financieel ondersteunt, gaan moeders minder snel op zoek naar betaald werk.

Het verschil tussen moeders en vrouwen zonder kinderen wordt daardoor groter………

Aldus promovendus Rense Nieuwenhuis van de Universiteit Twente in zijn proefschrift dat hij vrijdag a.s. verdedigt.

Nieuwenhuis deed internationaal onderzoek naar arbeidsdeelname van vrouwen en de verschillen in inkomen tussen huishoudens.

Rense deed onderzoek in de VS, Australië, Canada en 16 Europese landen, waaronder Nederland. Hij richtte zich op overheidsbeleid, zoals duur van zwangerschapsverlof en hoogte van de kinderbijslag en keek naar individuele eigenschappen van vrouwen in ruim 700.000 huishoudens: moederschap, leeftijd, opleidingsniveau en het hebben van een partner.

De conclusie is dat overheidsbeleid gericht op financiële ondersteuning van gezinnen (kinderbijslag) leidt tot een lagere arbeidsparticipatie van vrouwen. Het verschil tussen moeders en vrouwen zonder kinderen is dan groter.

Tegelijkertijd signaleerde de promovendus dat overheidsbeleid gericht op het combineren van werk en gezin (zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof en doorbetaling van loon tijdens verlof) tot actievere moeders op de arbeidsmarkt leidt.

Hierbij maakt de onderzoeker wel één kanttekening. Nieuwenhuis: “In landen die een zeer lang verlof kennen, neemt het risico toe dat moeders alsnog de arbeidsmarkt verlaten.”

Wanneer een overheid de arbeidsparticipatie van vrouwen stimuleert, heeft dat niet alleen invloed op het inkomen van deze vrouwen zelf. Nieuwenhuis: “Wanneer in een land vrouwen meer en vaker werken, zien we in dat land ook dat de verschillen in inkomen (uit arbeid) tússen huishoudens kleiner zijn. Het betreft hier gezinnen met 2 ouders. Dit betekent ook dat wanneer vrouwen minder werken dit zorgt voor grotere verschillen in inkomen (uit arbeid) tussen huishoudens.”

Hoewel hoger opgeleide vrouwen vaker werken, is onder hen de moeder-werk discrepantie groter dan onder lager opgeleide vrouwen. Overheidsbeleid gericht op het combineren van werk en gezin, blijkt effectiever te zijn bij hoogopgeleide moeders. Zij gaan dan verhoudingsgewijs nog vaker werken.

Ter ere van de promotie van Nieuwenhuis, vindt op vrijdag 10 januari het symposium ‘Changing Families and Policy Innovations’ plaats op de campus van de Universiteit Twente.

Naast Rense Nieuwenhuis, zullen ook prof. dr. Janet Gornick, prof. dr. Anne Gauthier en Laurie Maldonado spreken.

Lees ook:Annemarie van Gaal: werk moet lonender zijn voor bijstandsvrouwen
Lees ook:Thuisblijven voor ziek kind: 9 van de 10x doet de moeder dit
Lees ook:Steeds meer Amerikaanse vrouwen zijn hoofdkostwinner
Lees ook:Moeders van ziekenhuis-zuigelingen willen extra zorgverlof
Lees ook:Deeltijdwerkende moeder vaker manager dan deeltijdvrouw zonder kinderen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>