Vrouwen in hoger kader keren na zwangerschapsverlof vaker terug op de werkvloer

De meerderheid van de vrouwelijke werknemers keert na een moederschapsverlof niet meer terug naar een fulltime betrekking.

Bij de helft van bedrijven keert meer dan de helft van de vrouwelijke managers na zwangerschapsverlof terug in haar functie. 40% van de bedrijven kan dat zeggen over werkende moeders in lagere functies.

Dat zijn een aantal conclusies uit een onderzoek van consulent Robert Half onder 200 hoofden van personeelszaken bij Britse ondernemingen.

De onderzoekers stelden vast dat 83% van de vrouwelijke werknemers na de terugkeer uit het moederschapverlof kiest voor een parttime betrekking of een flexcontract.

71% van de bedrijven heeft flexibele arbeidsvoorwaarden om jonge moeders in dienst houden en 13% heeft hiertoe planen klaarliggen.

Er werd ook gekeken naar de heren. 66% van de vaders neemt niet zijn volledige ouderschapsverlof op. Als redenen geven ze daarvoor: onvoldoende financiën (62%), sociale druk (41%), werkdruk (34%) en een negatief beeld op de werkvloer t.o.v. vaderschapsverlof (25%).

Bedrijven hebben diverse manieren om jonge moeders in dienst te houden. Daarbij werd in de eerste plaats gewezen op de mogelijkheid van duobanen (58%), gevolgd door een financiële tegemoetkoming in de kinderopvang (32%), kinderopvang op het bedrijf zelf (18%), thuiswerken (17%) en programma’s voor gezondheidszorg (16%).

Estelle James, directeur Groot-Brittannië bij het bureau van Robert Half, noemt het bemoedigend dat bedrijven een omgeving creëren die het moeders makkelijker maakt om al dan niet gedeeltelijk terug te keren naar de arbeidsmarkt, waardoor o.a. meer vrouwen in hogere kaders worden gestimuleerd.

Lees ook:Bedrijven met veel vrouwelijke techies
Lees ook:Arbeidsdeelname jonge moeders veel ongunstiger dan CBS doet voorkomen
Lees ook:Kosten van de kinderen zijn barrière voor vrouwelijke carrière
Lees ook:Een financiële achtergrond brengt vrouwen sneller in de boardroom
Lees ook:Onderneemsters vaker personeel in dienst dan mannelijke collega’s

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>