Ongetrouwde vrouwen boven de 27 worden door de Chinese overheid betiteld als ‘restvrouwen’

ChineseFeminismJa, het gaat hartstikke goed met de Chinese economie op dit moment. Maar ze hebben wel een aantal problemen. Allereerst zijn er heel veel oude mensen en sinds de ’1 kind politiek’ van 1979 is de aanwas zeer gering.

Dat bracht de regering van het enorme land er deze week toe om de wetten rond het krijgen van meer kinderen te versoepelen. Maar schaars is lekker en dus is jong in China gewild.

Steeds meer carrièrevrouwen boven de 30 gaan naar de plastische chirurg omdat bazen jeugd en schoonheid er steeds belangrijker vinden……….

Zo blijkt uit onderzoek van antropologe Wen Hua, auteur van het boek ‘Cosmetic surgery in China’.

Vrouwen zijn bang vervangen te worden voor jongere en aantrekkelijke concurrentes. Ze ervaren meer onzekerheid en stress door een dreigend ontslag in vergelijking met mannen, aldus de antropologe.

Hun angst blijkt niet ongegrond: seksisme en discriminatie op basis van leeftijd vieren er hoogtij. Schoonheid wordt vaak aanzien als de sleutel tot succes op de werkvloer.

Uit een rapport van 2003 blijkt dat 90% van de vacatures alleen uitgeschreven worden voor mensen onder de 30, ongetrouwde vrouwen ouder dan 27 jaar worden door de Chinese overheid beschreven als ‘restvrouwen’.

Hua: “De slechte economie, culturele en politieke veranderingen in China hebben voor een enorme druk op vrouwen gezorgd, dit heeft het idee gebracht dat schoonheid ontzettend belangrijk is.” Na de Verenigde Staten en Brazilië staat China op de derde plaats van de grootste markt van cosmetische chirurgie.

Toch maakt het de Chinese vrouwen niet minder ambitieus. Een rondvraag in 2011 toonde aan dat 76% van de Chinese werkende vrouwen een hoge functie wil. In vergelijking: slechts 52% van de Amerikaanse vrouwen heeft diezelfde ambitie.

Lees ook:Chinese vrouwen redden de BURBERRY-ruit
Lees ook:Voor de 2e maal een Chinese vrouw de ruimte in
Lees ook:Peng Liyuan: de eerste first lady van China die uit de schaduw van haar man stapt
Lees ook:Taiwan heeft voor ‘t eerst een vrouwelijke president
Lees ook:Minister Hennis neemt ‘kijkje in Chinese Defensie-keuken’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>