Hoe werkende moeders een nieuwe samenleving creëren

The-XX-Factor-Alison-WolfAlison Wolf bestudeert de relatie tussen onderwijs en de arbeidsmarkt om zo een beter zicht te krijgen op de huidige realiteit rond vrouwen en werk.

Ze maakt korte metten met een aantal fabels die nog steeds heersen rond werkende………

In haar boek ‘The XX Factor: How Working Women are Creating a New Society’ haalt Alison Wolf, econoom en hoogleraar overheidsmanagement aan King’s College London, d.m.v. sociologische, gender-, arbeidsmarkt- en demografische onderzoeken de nodige onzin uit de wereld.

Fabel 1: carrièrevrouwen onderbreken hun loopbaan voor kinderen
Carrièrevrouwen hebben gemiddeld 1 of 2 kinderen en dit meestal op late leeftijd. “Statistieken tonen aan dat slechts weinig hoogopgeleide vrouwen hun loopbaan onderbreken wanneer ze moeder worden. Vele (toekomstige) werkende moeders nemen maar weinig zwangerschapsverlof, omdat dit te riskant is.

Fabel 2: opkomst van de ‘huisvaders’ die ambitieuze vrouwen ondersteunen
Mannen die de carrière van hun vrouw ondersteunen als huisvader en voor de kinderen zorgen, ormen een vaak besproken, maar statistisch bekeken marginaal fenomeen. De meeste ‘elitevrouwen’ trouwen met een man van hetzelfde niveau. Carrièrevrouwen willen niet als enige verantwoordelijkheid voor de kinderen dragen en ze zoeken dus een partner die ook een goede, betrouwbare en probleemoplossende vader kan zijn.

Fabel 3: werkende ouders verwaarlozen hun kinderen
Werknemers spenderen tegenwoordig aanzienlijk meer tijd met hun gezin dan vorige generaties deden. Tijd doorbrengen met kinderen is de beste manier om nakomelingen goede kansen te verschaffen op de arbeidsmarkt. Zorgen voor een goede opleiding voor hun kinderen, blijkt belangrijk voor carrièrevrouwen.

Lees ook:Jongere en hoogopgeleide vrouwen verwachten dat moederschap nadelig is voor carrière
Lees ook:Kosten van de kinderen zijn barrière voor vrouwelijke carrière
Lees ook:7 redenen waarom het netto bedrag op vrouwen-loonstrookje lager uitvalt
Lees ook:Jong kinderen baren schaadt de carrière minder
Lees ook:Hij is een baas, zij is een bitch

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>