Miuccia Prada: ‘lelijkheid is een aantrekkelijk onderdeel van mode’

MIUCCIA PRADA THE WOMANMiuccia Prada volgt altijd haar eigen weg. Haar fascinatie voor lelijkheid is daarbij een grote inspiratiebron.

“Lelijkheid is aantrekkelijk en opwindend. Lelijkheid is menselijk, ik vind het interessant om te onderzoeken. Het is boeiender dan de zogenaamde schoonheid………”

Dat vertelt de vrouw achter de modemerken Prada en Miu Miu  in een interview met STELLA, het modetijdschrift van de Telegraph.

“Lelijkheid heeft te maken met de slechte kant van mensen. In de mode is het ongebruikelijk om daarmee te werken, maar in schilderkunst en in films wordt die kant vaak getoond. Ik heb veel kritiek gekregen omdat ik gebruik maak van lelijkheid in mijn ontwerpen, aldus Miuccia Prada.

“Toen ik begon als ontwerper was mode het ergste wat je kon doen als linkse feministe”, zegt Prada, die het door haar grootvader opgerichte modehuis in 1978 overnam. “Ik was bevooroordeeld en ik had er problemen mee.”

“Ik voelde me schuldig omdat ik niet iets belangrijk met mijn leven deed, iets in de politiek. En dus ben ik het bedrijf gaan gebruiken om die doelen te bereiken.”

De 62-jarige PRADA-erfgename is zich er van bewust dat ze als vrouw een ongewone positie heeft. “Soms denk ik dat vrouwen hun plaats in de maatschappij niet waarderen. Alsof we niet sterk genoeg zijn om onze mening er door te drukken. We houden niet van zakenvrouwen, we zijn tegen vrouwen die zich als mannen gedragen.”

“Ik koos voor het compromis, een beetje mode, een beetje avant-garde. En dat werkt. Ik wil mijn verleden niet afwijzen, het is een deel van wie ik ben.”

Lees ook:PRADA’s ode aan de powervrouw
Lees ook:Miucci Prada toont vrouwen- en mannemode in 1 show
Lees ook:Miuccia Prada is hoogstgenoteerde mode-vrouw
Lees ook:Groninger Museum: Vrouwen van de revolutie
Lees ook:Iris Apfel (93) blijft een modegezicht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>