Blijf-van-mijn-lijf-huis niet alleen meer voor ‘Man slaat Vrouw’

Blijf RotterdamHet blijf-van-mijn-lijfhuis is al tientallen jaren niet weg te denken uit de maatschappij, terwijl de opvanghuizen voor slachtoffers van huiselijk geweld lange tijd juist alleen konden bestaan bij de gratie van anonimiteit.

Dit jaar viert De Blijf-Groep haar 40 jarig jubileum…….

De eerste blijf-van-mijn-lijf-huizen werden in de jaren ’70 en ’80 opgericht vanuit de feministische beweging.

Het idee was toen dat de vrouw het slachtoffer was en de man de dader en dat het beter was om alle contact te verbreken. Vrouwen konden op een geheime locatie op adem komen, al dan niet met hun kinderen.

“Voordat in 1974 de eerste locatie de deuren opende, was huiselijk geweld een privézaak. Een taboe zelfs”, aldus directeur Aleid van den Brink.

De strijd tegen uitbuiting in relaties richt zich daarbij niet alleen meer op vrouwen en hun kinderen maar ook op mannen. In 2008 zijn in de 4 grote steden opvanghuizen voor mishandelde mannen geopend.

Zo’n 10 jaar geleden gebeurde het nog wel eens dat belaagde vrouwen en kinderen in een politiecel terechtkwamen omdat het blijf-van-mijn-lijfhuis vol zat of bekend was bij de belagers.

“Een landelijk systeem voor noodbedden zorgt er nu voor dat in elke regio in Nederland snel een opvangplek wordt gevonden.”

Sinds enkele jaren biedt een blijf-van-mijn-lijf-huis in Alkmaar de mogelijkheid om met alle gezinsleden in gesprek te gaan en een veiligheidsplan te maken, met als doel dat alleen het geweld eindigt, niet de relatie.

Volgend jaar wordt zo’n ‘opvanghuis nieuwe stijl’ geopend in Amsterdam en in 2016 zal er eentje worden geopend in Almere.

Huiselijk geweld treft jaarlijks ruim 200.000 mensen.

“In 85% van de gevallen gaat het om het klassieke man slaat vrouw”, aldus de directeur, die zich baseert op recente politiecijfers. “Bij de rest om gewelddadige vrouwen, ouderen die mishandeld worden of bijvoorbeeld conflicten tussen broer en zus.”

Lees ook:Koningin Maxima naar Blijf van van mijn Lijf-Huis?
Lees ook:Blijf van mijn lijf; partnergeweld bestaat al vanaf het Stenen Tijdperk
Lees ook:Koningin Maxima wordt thuis niet mishandeld, maar introduceert wel de Ican
Lees ook:Er sterven meer vrouwen door huiselijk geweld dan door oorlogen
Lees ook:Saoedi Arabische vrouwen mogen niet meer geslagen worden!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>