VIOLETTE: film over de vrouw die verliefd was op Simone de Beauvoir

VioletteLeducLaBatardeNa het succes van ‘Seraphine’ (2008) maakte regisseur Martin Provost weer een biopic over een getalenteerde vrouw.

‘Violette’ belicht het leven en de zielenroerselen van de Franse auteur en politica Violette Leduc, ‘vriendin’ en protegé van Simone de Beauvoir……..

Haar bewondering en liefde voor de feministe was grenzeloos. De Beauvoir moedigde haar aan om vooral door te gaan met schrijven, maar beantwoordde Violettes gevoelens van verliefdheid niet. De Beauvoir noemde het niet eens vriendschap, maar haar plicht om Violette te steunen.

Leduc was één van de eerste vrouwelijke schrijvers, die berichtten over vrouwelijke seksualiteit, lesbische liefde en abortus.

Het verhaal start tijdens WO II als een vriend haar het advies geeft om te gaan schrijven en eindigt bij haar eerste bestseller ‘De Bastaard’ in 1964.

Daar tussenin het naoorlogse Parijs en de kring van de existentialisten. Albert Camus en Jean-Paul Sartre spelen hierin een rol, maar komen niet in beeld. Voor Violette is er alleen Simone en haar tergende eenzaamheid.

Ze is een getormenteerde en lijdt onder het feit dat ze zichzelf lelijk vindt en het dat haar vader haar nimmer officieel erkende en een ingewikkelde relatie met haar dominante moeder.

Waar Violette zich aan het begin van de film vooral wentelt in zelfbeklag, krijgt zij aan het eind de literaire erkenning die ze verdiende.

‘Violette’ van Martin Provost, vanaf 9 maart in de Nederlandse bioscopen

Lees ook:Bracht Simone de Beauvoir haar eigen idealen in de praktijk?
Lees ook:Persoonlijke correspondentie Simone De Beauvoir onder de hamer
Lees ook:Vrouwen zijn ‘De bevoorrechte sekse’
Lees ook:Holy F: 150 jaar feminisme
Lees ook:Ook Parijs heeft meer vrouwen-straatnamen nodig

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>