Historische rolemodels: Kenau & Magdalena

Kenau&MagdalenaElsKloekDe twee bekendste heldinnen uit de Tachtigjarige Oorlog zijn Kenau Simonsdr. Hasselaer (1526-1588) en Magdalena Moons (1541-1613).

Eeuwenlang zijn zij bejubeld als vaderlandse heldinnen.

Kenau omdat ze de moed had mee te vechten op de muren van het belegerde Haarlem.

Magdalena Moons omdat ze durfde te onderhandelen met de Spaanse opperbevelhebber van het beleg van Leiden.

Hun heldinnenstatus duurde ongeveer 3 eeuwen…….

In de 19e eeuw werd hun heroïsche rol in de geschiedenis van de Nederlandse vrijheidsstrijd niet langer geloofd en vielen beide vrouwen van hun voetstuk, maar tegenwoordig staan zij weer volop in de belangstelling.

Auteur Els Kloek is al jaren gefascineerd door deze heldinnen van eigen bodem. In ‘Kenau & Magdalena’ zet ze de historische feiten op een rij en volgt ze het proces van verering en verguizing.

Ook zoekt ze het antwoord op de vraag wat oorlogsgeweld in de zestiende eeuw betekende voor vrouwen.

Els Kloek is historica. Met haar ’1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis’ is zij doorgebroken bij een breed publiek.

Het boek was dit jaar genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs en staat nu op de de Libris Geschiedenis Prijs longlist. Haar boek Vrouw des huizes. Een cultuurgeschiedenis van de Nederlandse huisvrouw (2009) was genomineerd voor de Libris-Geschiedenisprijs van 2010.

Els Kloek is tevens onderneemster. Ze stond aan de wieg van tijdschriften, tentoonstellingen, boekenreeksen, stichtingen, congressen, websites. Zo is ze initiatiefnemer en hoofdredacteur van de populair-wetenschappelijke reeks ‘Verloren Verleden’ (24 delen) en van het ‘Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland’.

In 2010 richtte zij met Anna de Haas het bureau Kloek & De Haas op: een werkplaats voor historisch onderzoek en advies. Sinds 1 juli 2011 is zij hoofd van de Afdeling Digitale Naslagwerken van het Huygens ING. In het kader daarvan geeft zij leiding aan het Biografisch Portaal van Nederland.

Lees ook:Kenau & Magdalena : oorlog was ook in de 16e eeuw niet alleen een ‘mannending’
Lees ook:1001 powervrouwen uit de Vaderlandse Geschiedenis
Lees ook:Esther Gerritsen genomineerd voor zowel de Libris- als de Jongerenprijs
Lees ook:Prinses Maxima ontvangt eerste exemplaren van postzegels ’1001 Vrouwen’
Lees ook:Adopteer een vrouw voor het nieuwe boek van Els Kloek

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>