Nederland had eerder een vrouw in de Tweede Kamer dan vrouwenkiesrecht

VrouwenKiesRechtNLHet vrouwenkiesrecht is het actief en passief stemrecht van vrouwen. Algemeen vrouwenkiesrecht werd het eerst ingevoerd in 1893 in Nieuw-Zeeland.

Tot het begin van de 20e eeuw mochten in Nederland alleen mannen stemmen, als ze voldeden aan bepaalde eisen.

In Nederland werd in 1894 al de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht opgericht door Wilhelmina Drucker, Annette Versluys-Poelman en Aletta Jacobs.

Bij de grondwetswijziging van 1917 werd het algemeen kiesrecht ingevoerd. Daarbij werd het passief kiesrecht voor zowel mannen als vrouwen mogelijk gemaakt, maar het actief algemeen kiesrecht werd opengesteld alleen voor mannen, zij het dat de Grondwet het mogelijk maakte dat de wet het actief kiesrecht ook uitbreidde naar vrouwen.

In 1918 werd Suze Groeneweg voor de SDAP als eerste vrouw in de Tweede Kamer gekozen. Frappant was dat er dus toen wel vrouwen gekozen konden worden, maar dat vrouwen zelf nog niet mochten stemmen.

In september 1918 diende het Kamerlid Hendrik Pieter Marchant een initiatiefwet in tot instelling van actief kiesrecht voor vrouwen, dat onder druk van de revolutionaire bewegingen in Duitsland en ook in Nederland in 1919 werd aangenomen.

Vrouwen konden bij de verkiezingen van 1922 voor het eerst van het actieve kiesrecht gebruik maken. De politieke partijen die zich zo lang tegen het vrouwenkiesrecht hadden verzet, de protestantse en katholieke geledingen, bleken er juist groot profijt van te hebben. Het algemeen kiesrecht voor vrouwen en mannen werd met de grondwetswijziging van 1922 in de Grondwet opgenomen.

In Nederland is anno 2013 alleen de SGP nog tegen het passief kiesrecht voor vrouwen, zoals afgelopen week weer eens heel duidelijk werd. En dan loop je toch echt letterlijk 100 jaar achter!

Lees ook:De tijd van Aletta Jacobs: vrouwen van de straat rond 1900
Lees ook:Vandaag viert Amerika Women’s Equality Day
Lees ook:Vanavond vergaderen de christen mannenbroeders van de SGP over de zaak ‘VROUW’
Lees ook:ZIEN: Meryl Streep als strijdlustige suffragette
Lees ook:Vrouwen: maak vandaag gebruik van uw (stem)recht!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>