150 jaar afschaffing van de slavernij: 3 wijze vrouwen

WonnyStugerDrieWijzeVrouwenMorgen, 1 juli is het precies 150 jaar geleden dat de slavernij in de voormalige Nederlandse koloniën in ‘de West’ werd afgeschaft.

Hiermee kwam een einde aan 2 1/2 eeuw slavernij door de Nederlanders.  Een heleboel pikzwarte bladzijden uit de Nederlandse geschiedenis.

In die periode haalden onze witte voorouders zo’n 550.000 slaven uit West-Afrika naar Suriname en de Antillen.

Onderweg overleed al 15%. Wie het overleefde, moest geketend en gebrandmerkt onder slechte omstandigheden en mishandeling werken op de plantages……….

Slechts enkelen wisten te ontsnappen. Zij stichtten in het oerwoud van Suriname nederzettingen, zoals Marowijne en Saramacca en op Curaçao Bandabou.

De afschaffing van de slavernij wordt ook wel Keti koti genoemd: ‘gebroken ketenen’. Of Manspasi: ‘emancipatie’. Overigens waren de slaven na 1 juli 1863 niet direct vrij: als compensatie voor onderhoud en verlies van productiekrachten, moesten ze nog 10 jaar doorwerken op de plantages.

Het is ook de voorgeschiedenis van 13% van de Zoetermeerse bevolking, die een Surinaamse of Antilliaanse achtergrond hebben. In hun huizen leven nog de verhalen voort van de slaven én de slavendrijvers.

Ter herinnering aan de slavernij in Suriname en de Antillen onthult burgemeester C. Aptroot op 1 juli een plaquette op het multifunctioneel gebouw Castellum in de wijk Palenstein.

De plaquette draagt de naam ‘De Drie Wijzen’. Te zien zijn 3 vrouwen die hun ketenen verbreken en kracht uitstralen. Op de achtergrond staan slavenhuizen. Onder de plaquette is de tekst te lezen: ‘Laat het verleden niet doorleven in het heden’. Dit is een verwijzing naar moderne slavernij, zoals kinderarbeid, gedwongen prostitutie en arbeid onder slechte omstandigheden.

Kunstenaars van Social Sofia ontwierpen en maakten deze plaquette. Social Sofa maakt ook straatmeubilair in Zoetermeer. Het project voor de plaquette stond onder leiding van Simone Kappeyne en Johan Verstrate. Inspiratie voor het ontwerp kwam van de Zoetermeerse kunstenares van Surinaamse afkomst, Wonny Stuger. (zie schilderij bovenaan)

Op 17 augustus zal een krans gelegd worden bij de plaquette. Dan is het Tula-dag, sinds 1985 een officiële feestdag op Curaçao, die herinnert aan de slavenopstand van 1795 die bloedig werd onderdrukt.

Lees ook:P.C. Hooft Prijs 2016 naar Astrid Roemer
Lees ook:Anno 2014: 2200 slav(inn)en in Nederland
Lees ook:Yootha Wong-Loi-Sing: van slavin tot slavendrijfster
Lees ook:Sterke slavinnen die in verzet kwamen en komen
Lees ook:Tweede Dokter Sophie Redmond Lezing in Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>