Amerikaanse Pro-Life werkgevers weigeren de pil te betalen

im-on-the-pill-216x300Amerikanen hebben vaak een ziekteverzekering via hun werkgever.

Het Federaal Hooggerechtshof heeft nu besloten dat werkgevers niet langer verplicht zijn om anticonceptiemiddelen of ander behandelingen die tegen hun geloof indruisen, uit te keren.

Dat zou volgens de hoogste Amerikaanse rechtbank indruisen tegen de vrijheid van godsdienst.

Het besluit werd goedgekeurd door 5 conservatieve rechters tegen 4 progressieve rechters. Volgens rechter Ruth Bader Ginsburg, is het niet toevallig dat alle vrouwen in het Hooggerechtshof hebben tegen gestemd.

“De beslissing van een vrouw om anticonceptiemiddelen te gebruiken is iets tussen de vrouw zelf en haar dokter. De werkgever heeft daar niets mee te maken”, zegt ze.

Zo heeft het Hooggerechtshof in de zogenoemde Hobby Lobby-zaak de bedrijven gelijk gegeven. Hobby Lobby is een Amerikaanse winkelketen die samen met enkele andere bedrijven naar de rechter was gestapt, omdat ze volgens hen verplicht werden om via de ziekteverzekering van hun werknemers anticonceptie terug te betalen. De streng-religieuze familie, lid van Pro-life, achter de winkelketen stellen de pil en condooms gelijk met abortus, wat indruist tegen hun overtuigingen.

Volgens Ginsberg lopen alle mogelijk antidiscriminatiewetten mogelijk gevaar. “Bedrijven kunnen voortaan eender welke wet aanvechten die in strijd zou zijn met hun religie”, zegt ze.

Bent u getrouwd met iemand van hetzelfde geslacht en heeft u kinderen, maar is het homohuwelijk tegen de religie van uw werkgever? Dan kan die weigeren uw partner en uw kinderen te verzekeren. Is de religie van uw werkgever tegen bloedtransfusies? Dan kunnen ze die weigeren terug te betalen.

Gevreesd wordt dus dat het besluit van het Hooggerechtshof zal gebruikt worden om vrouwen en minderheden te discrimineren.

Lees ook:Abercrombie & Fitch voor Hoge Raad omdat ze geen vrouw met hoofddoek laten werken
Lees ook:Oeganda verbiedt terugbetaling van de bruidsschat
Lees ook:Bedrijven mogen hoofddoek bij werkneemsters verbieden
Lees ook:Minister Bussemaker: ziekenhuis Ede mag abortus niet weigeren
Lees ook:In Keulen plassen de mannen gratis en de vrouwen betalen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>