Lieve Blancquaert brengt Psoriasis in beeld

FakeNailsAndPsoriasisVandaag is het Wereld Psoriasis Dag. Psoriasis is een veelvoorkomende chronische ontstekingsziekte waarbij de huid en ook de nagels worden aangetast. Het evenwicht tussen het afsterven van oude huidcellen en het aanmaken van nieuwe huidcellen is verstoord.

Doordat het afweersysteem overactief is, valt het de gezonde huid aan. Hierdoor worden er (plaatselijk) te veel en te snel nieuwe huidcellen aangemaakt. Op de huid ontstaan rode, schilferende plekken. Soms klein, soms ook hele plakkaten.

Er is gelukkig veel te doen aan deze chronische (niet besmettelijke) dermatologische kwaal, maar patiënten hebben vaak last van schaamte, als zichtbare plekken (zoals handen, hals gezicht) plekken vertonen….

De Vlaamse fotografe en tv-maakster Lieve Blancquaert er een portrettenserie over. “Mensen met imperfecties zoals psoriasis hebben het niet gemakkelijk in deze wereld waar alles rond het uiterlijke draait. Als je dan een aandoening hebt waarvan de meeste mensen niet weten wat het is, dan moet je sterk zijn om dat te tonen en nog sterker om je te laten fotograferen.”

Vooral jonge mensen met psoriasis gingen liever niet voor de lens. “Voor hen is het plaatsen en omgaan met psoriasis echt nog heel moeilijk, hun hele leven wordt erdoor gedomineerd.”

Lees ook:Profiel mantelzorger: vrouw, 50+ en overbelast
Lees ook:Clip van UNICEF en Katy Perry voor AIDS-conferentie opgedragen aan MH17-doden
Lees ook:Arbeidsparticipatie 50+ vrouwen stijgt, maar meesten willen part-time
Lees ook:Blote Beyoncé voor H&M wordt her en der ‘aangekleed’
Lees ook:Saoedische krijgt boete omdat ze met auto naar Spoedeisende Hulp reed

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>