Monumentale vrouwen voor monumentale gebouwen

MonumentaleVrouwenMonumentale vrouwen voor monumentale gebouwen, zo omschrijft bedenker en fotograaf Hans Lemmerman de klederdracht-expositie die te zien is in de Verkadefabriek in Den Bosch.

Vrouwen in traditionele klederdracht zijn gefotografeerd in verschillende steden in Nederland…….

Er zijn kunstenaars die afgedankte spullen een nieuw leven schenken. Zij recyclen anoniem geworden materiaal tot kunstobject.

Het Wilde Oog, bestaande uit theatermakers Hans Lemmerman en Inge van Run, doet iets vergelijkbaars, maar dan met de laatste vrouwen in klederdracht in de spotlight van kunst en architectuur.

Vrouwen uit Spakenburg, Arnemuiden, Staphorst en Urk die door hun dracht een gesloten wereldbeeld oproepen, stellen zich open voor een wereld van vrijheid en verbeelding. De foto’s en filmpjes vangen een theatraal spel van volkskunst en kunst in musea en in de openbare ruimte.

Met de Spakenburgse dames Koelewijn bestaat de langste relatie: deze (schoon)zussen sporen Hans en Inge aan tot daadkracht, ze zijn 21ste eeuwse muzes. Al 15 jaar.

2 dagen lang heeft Het Wilde Oog deze cultuurdraagsters gepositioneerd in ‘s-Hertogenbosch. Traditie en vernieuwing voeden elkaar in het Paleiskwartier, het Stedelijk Museum én de Verkadefabriek.

De tekstuele bijdrages van Pauline Mol en Lot Vekemans zijn vanwege hun kwaliteit en hun geschiedenis met de provincie Brabant een onderdeel van de expositie.

De kijkers naar de expositie worden uitgenodigd om nieuwe samenhangen te vinden. Het is de context die máákt of de vrouwen in dracht als oubollig of als supershiny gezien worden.

Het Wilde Oog from voordekunst on Vimeo.

De expositie is dagelijks vanaf 11.00 uur gratis te bezoeken tot en met maandag 31 augustus 2015, in de Bossche Verkadefabriek.

Lees ook:IDFA: Vrouwen die nog steeds verhuld gaan achter veel rokken
Lees ook:Kunstenares zoekt naakte Eva & Adam
Lees ook:Marlene Dumas verkozen tot Kunstenaar van het Jaar
Lees ook:Ann Goldstein stapt op als directeur Stedelijk Museum
Lees ook:Grote expo van Marlene Dumas in Stedelijk Museum A’dam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>