Haarlemse lefvrouwen verenigd

poster vrouwen met lef zonder info randHet is een wijdverbreid misverstand dat vrouwen minder heldhaftig zijn dan mannen.

Helaas komen lefvrouwen er in boeken en films nogal bekaaid af.

Dat komt natuurlijk omdat helden vaak vechtend onrecht bestrijden.

Of Kenau Simonsdochter Hasselaer nu werkelijk met pek heeft gegooid, zij was in haar tijd sowieso een voorbeeld voor vrouwen omdat ze succes had in zaken……

Je hebt helden in alle soorten en maten.

Hannie Schaft was een held omdat ze met hand en tand vocht voor vrijheid.

Judith Leyster was een ander soort held, in een door mannen gedomineerde schilderswereld deed ze recht aan haar talent en werd in de tijd van Frans Hals een meesterschilderes.

Je bent een held in de context van de tijd waarin je leeft, menen de samenstellers van de tentoonstelling Pina Cardia en Manon Schouten.

In hun ogen is Amy Groskamp-ten Have ook een heldin, zij bracht Nederlanders manieren bij. Haar etiquetteboek krijgt momenteel met een ferme knipoog op televisie navolging van Jort Kelder.

Inspiratie voor de fraai vormgegeven expositie was het boek van Els Kloek ’1001 Vrouwen uit de Nederlandse Geschiedenis’.

“In dat boek staan 40 Haarlemse vrouwen. Wij kozen er 15 uit, na stemming op internet werden het er uiteindelijk 8″, vertelt gastconservator Manon Schouten, vierdejaars student Cultureel erfgoed.

Mooie stukken in de collectie zijn de uitrusting die actrice Monic Hendrickx in de film ‘Kenau’ draagt, de toilettafel van de eerste vrouwelijke architect van Nederland, Margaret Kropholler, en een geluidsfragment van Truus Menger, verzetsstrijder naast Hannie Schaft.

Vrijdag 24 januari aanstaande wordt ‘Lefvrouwen’ door oud-burgemeester Elizabeth Schmitz geopend.

De tentoonstelling in het Historisch Museum Haarlem in het Groot Heiligland is tot 3 augustus 2014 te bezichtigen. Di. t/m za. van 11.00 tot 17.00 uur en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. 

Lees ook:Hannie Schaft, het meisje met het rode haar: de musical
Lees ook:Verzetsvrouw / kunstenares Truus Oversteegen overleden
Lees ook:Verhaal van verzetsstrijdster Hannie Schaft op de planken
Lees ook:‘De Wetten van de Stilte’: massaal seksueel geweld in Colombia
Lees ook:De wereld van criminele vrouwen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>