Supermodels lijken de nieuwe heiligen

Sophie Langohr_New Faces_Lima_MaybellineKate Moss is allesbehalve een heilig boontje, maar wie naar het werk van de Luikse kunstenares Sophie Langohr gaat kijken ziet verdacht veel trekken van de heilige maagd Maria terug in het topmodel.

Langohr werd bij haar thuis vaak geconfronteerd met de kitscherige heiligbeelden die haar man verzamelde. Dat bracht de fotografe op het idee om een portretreeks te maken van Maria’s in close-up.

De mariabeeldjes van haar man waren te klein, maar in de kerk naast het Grand Curtius vond ze exact wat ze nodig had…………

Kunstenares Sophie Langohr, die voor haar vorige reeks vrouwen liet maquilleren met olieverf en klassieke schildertechnieken, ging daarna in modebladen op zoek naar modellen die dezelfde gelaatstrekken hadden als ‘haar’ mariabeelden.

Ze ging aan de slag met foto’s van onder andere Kate Moss, Marion Cotillard, Kate Winslet, Nathalie Portman en Anouck Lepère, en boetseerde de bekende vrouwen langzaamaan tot vrome en onherkenbare Maria’s.

De serie ’New Faces’ toont 15 diptieken, links een close-up van een mariabeeld, rechts een close-up van een bekend gezicht dat werd gefotoshopt tot heilige.

“Mannequins zijn de nieuwe heiligen. Meer nog, de nieuwe martelaars. Wie mooi wil zijn, moet lijden”, zo vertelt Sophie Langohr in De Standaard. “Onder andere dankzij het gebruik van Photoshop in de advertenties is het schoonheidsideaal compleet onbereikbaar. Een nieuwe knauw voor het feminisme.”

Lees ook:Carola Pavlik wil met haar spiegelkunst vrouwen een positievere kijk op zichzelf geven
Lees ook:40-jarige Kate Moss is bestverdienende Britse model
Lees ook:Gevangen Maria Aljochina van Pussy Riot in hongerstaking
Lees ook:Prachtig in de donkere maanden: De Maria Monologen
Lees ook:Wat schaars is, is duur: Gisele Bündchen & Doutzen Kroes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>