Leidse studentes doen ook ‘de blije doos’ bij de Vagina Monologen

De Amerikaanse schrijfster Eve Ensler vertrok in de jaren ’90 naar Bosnië om daar vrouwen te interviewen die tijdens de oorlog in zogenaamde ‘rape camp’s gezeten hadden, waar ze systematisch werden verkracht.

Ze zette haar interviews voort over de hele wereld, maar ook onder haar eigen vriendinnen, wat in 1996 resulteerde in het opzienbarende toneelstuk ‘The Vagina Monologues’.

Dit theaterseizoen zijn de Vagina Monologen in de Nederlandse theaters ook weer terug met bekende Nederlandse vrouwen.

Maar ook een aantal Leidse studentes pikten het op.  Er valt namelijk ook genoeg leuks te vertellen over ‘de roos der vrouwen’……..

“Niet alle monologen zijn zo heftig als die over Bosnië, getiteld My vagina was my village’, vertelt Laura Brouwer (21), tweedejaars student aan Leiden University College (LUC) in het universiteitsblad MARE.

Samen met 12 studiegenotes speelt ze de monologen volgende week in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. “Een andere monoloog heet ‘The woman who loved to make vaginas happy’. Die gaat over allerlei variaties van gekreun die een vrouw uit de seksindustrie in haar carrière heeft gehoord. Dat eindigt in een soort climax van verschillende kreuntjes – wat luchtiger dus.”

Ondanks ladingen kritiek over de eenzijdigheid en de negativiteit, werd het stuk in de jaren ’90 steeds populairder. Uiteindelijk kon Ensler, die aanvankelijk alle vrouwen zelf speelde, haar podiumplaats afstaan aan onder anderen Kate Winslet, Oprah Winfrey en Meryl Streep.

“Ook werd de internationale organisatie V-Day in het leven geroepen, die het stuk beschikbaar stelde voor universiteiten over de hele wereld’, vertelt Brouwer. Iets waar zij met haar collega-regisseurs Anya Marcelis (20) en Sofia Lotto Persio (21) dankbaar gebruik van heeft gemaakt.

“Je mag niks essentieels aan de teksten veranderen, maar je kunt wel zelf een selectie maken. En er wordt elk jaar een nieuwe monoloog geschreven over een onderwerp of geografisch gebied waarbij vrouwenrechten actueel zijn.”

Dit jaar is dat One Billion Rising, de campagne waarmee V-Day aandacht wil vragen voor de enorme omvang van het geweld tegen vrouwen wereldwijd. Dat is ook relevant voor een Nederlands publiek, vindt Brouwer.

“Misbruik en geweld spelen ook hier, maar vaak achter de voordeur. Er bestaan heel wat instellingen die zich daarmee bezighouden en de opbrengst van onze voorstellingen gaat ook naar zo’n organisatie: Stichting Sarita. Dat is een Haags vrouwencentrum voor slachtoffers van huiselijk geweld.”

Maar, benadrukt Brouwer: “De monologen gaan niet per se over hoe slecht het andere geslacht is. Ook goede en leuke ervaringen met vagina’s en mannen komen aan bod.” Catherine Keyl nam daarop reeds een voorschot…

Di 26 t/m do 28 februari 2013, Aanvang: 20.30 uur, Kaarten: € 7,50 (voor studenten). Koninklijke Schouwburg, Den Haag

Lees ook:De Vagina Monologen terug op Nederlandse planken
Lees ook:De Vagina Monologen gaan maar door
Lees ook:Chinese studentes laten hun vagina’s spreken
Lees ook:Dansen op Vagina Dag!
Lees ook:Marlies Dekkers: vagina’s in geuren en kleuren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>