Blijf thuis: het is vandaag Niet Winkel Dag

nietwinkeldagEen nieuw product is vandaag volop verkrijgbaar en verovert de markt.

Het product Niets! Er is veel vraag naar Niets.

Miljoenen mensen hebben Niets nodig! Het nieuwe product is nu verkrijgbaar voor een aantrekkelijke prijs: je krijgt Niets voor niets!

De toepassingsmogelijkheden zijn legio. Niets geeft ruimte in huis, vraagt geen onderhoud, hoeft niet verzekerd te worden en verbruikt geen energie.

Het geeft zelfs energie, want voor Niets gaat de zon op! Niets is beter! Koop Niets!

Het uitgelezen moment om Niets aan te schaffen is op de laatste zaterdag van november, Internationale Niet-Winkeldag. Die dag is immers de protestdag bij uitstek van iedereen die zich verzet tegen het consumentisme, het najagen van economische groei, de macht van de grote bedrijven, de 24-uur-stressmaatschappij, de 7-daagse koopweek en een leven in dienst van de economie.

Het was de Canadees Ted Dave die de Buy Nothing Day in 1992 uitriep. Sindsdien heeft de Koop-Niets-Beweging zich gestadig uitgebreid naar steeds meer landen. Met ludieke straatacties verbeelden actievoerders de koopgekte, die vooral aan het eind van het jaar toeslaat.

Omslag, werkplaats voor duurzame ontwikkeling, heeft de Niet-Winkeldag in 1995 in Nederland geïntroduceerd. In dat jaar troken een clown (‘Geluk is gratis’) en een rat (‘Stop de rat-race’) enkele uren door de binnenstad van Utrecht, achtervolgd door een kudde journalisten, tv-ploegen en fotografen.

De Amerikaanse Buy Nothing Day is altijd op vrijdag, en valt samen met Black Friday, een vrije dag die in het teken staat van kopen-kopen-kopen.

Black Friday is de dag na Thanksgivingday, die altijd op de 4e donderdag in november is.

Lees ook:Nieuwe parlement Frankrijk bestaat uit 8 vrouwen en 8 mannen
Lees ook:Drs Kitty van der Heijden in Raad van Commissarissen UNILEVER
Lees ook:Maandverband voor Afrika, zodat meisjes niet thuis hoeven blijven van school
Lees ook:Anti-verkrachtings armband met stinkdier-lucht wint innovatieprijs Philips
Lees ook:Speelfilm van Vlaamse Patrice Toye over tienermoeders valt 3x in de prijzen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>