Bernice Notenboom: 3 onderbroeken voor 50 dagen bij -40˚C

BerniceNotenboomRuim 800 kilometer over drijvend ijs en zwemmend tussen smeltende ijsbrokken met een 120 kilo zware slee mee trekkend.

Het is niet iets waar u en ik van dromen als het onze volgende reis betreft.

Wel van expeditie-reizigster en klimaatjournaliste Bernice Notenboom, die gisteren is vertrokken voor de voorbereidingen van ‘The Arctic March’…….

Op 2 april begint de 51-jarige Nederlandse aan de zwaarste tocht van haar leven. Beginnend op de geografische Noordpool trekt zij met 2 poolreizigers naar Cape Discovery in Canada.

Ze is de eerste vrouw ter wereld die aan deze zware expeditie begint. Maar dat is voor Notenboom slechts bijzaak. Haar nummer 1 prioriteit is de wereld laten zien dat het niet goed gaat met het noordpoolgebied.

“We kunnen statistieken en grafieken laten zien over de opwarming van de aarde, maar dat komt niet binnen bij mensen”, zegt Notenboom in SPITS. “Iemand die door een zee van smeltend ijs zwemt, waar een paar jaar geleden nog anderhalve meter dik lag, dat komt hopelijk wel binnen.”

Om die beelden te kunnen maken zal ze moeten afzien, naar verwachting zo’n 50 dagen.

“Als we een rechte lijn trekken van ons startpunt naar ons eindpunt is de route 800 kilometer, maar drijvend ijs drijft niet altijd de goede kant op en we zullen ook wel eens om moeten lopen. De expeditie zal daarmee uiteindelijk ook 1000 kilometer kunnen worden.”

Door elke dag bij een temperatuur van zo’n 40 graden onder nul op ski’s, zwemmend en te voet vooruit te ploeteren verbrandt Notenboom 6000 calorieën per dag.

“En die calorieën moeten er dus ook weer in”, lacht ze. “24 kilo boter slepen we met ons mee. 50 dagen lang eet ik dan iedere dag een stuk boter. Puur vet. Ik moet er nu niet aan denken, maar tijdens zo’n expeditie snak je echt naar calorieën. De slee die ik meetrek, zit voor het grootste gedeelte volgestampt met voedsel dat voor een vrouw op dieet strikt verboden zal zijn.”

De expeditie is gebaseerd op historisch en documentair materiaal van beroemde Noordpoolexploraties sinds 1850.

Bernice Notenboom zal videoblogs bijhouden en beelden maken voor een documentaire. We kunnen haar volgen via ArcticMarch.co.

Lees ook:Zondag 1 juni: Ladiesrun Rotterdam
Lees ook:Met deze app schenk je jouw overtollige calorieën aan een hongerig kind
Lees ook:Graatmagere modellen showen kleding, gemaakt door Aziaten die bijna van hun graat gaan
Lees ook:Woon-werk-verkeer is goed voor de conditie
Lees ook:63 vrouwen vestigen duizelingwekkend skydive-record

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>