Afghaanse vrouwenvoorvechtster krijgt prijs voor vrijheid van meningsuiting

maryam_durraniMaryam Durani ontvangt op 24 mei 2014 in Middelburg de Four Freedoms Medal voor Vrijheid van Meningsuiting.

Zij is afkomstig uit de Afghaanse provincie Kandahar, die bekend staat als een Talibanbolwerk en één van de gevaarlijkste en conservatiefste delen van het land is provincies is.

Durrani is een voorvechtster van de rechten voor vrouwen en meisjes. In 2005 werd zij, op 21-jarige leeftijd, gekozen in het Provinciaal Bestuur van Kandahar en in 2009 herkozen.

Ze is directeur van de non-profit organisatie Khadija Kubra Women’s Association for Culture, die vrouwen stimuleert om leidinggevende functies te bekleden.

Daarnaast is de 50-jarige vrouwenrechtenstrijdster eigenaar van het enige regionale radiostation dat zich specifiek op vrouwen richt. Time Magazine noemde haar in 2012 één van de 100 invloedrijkste mensen ter wereld.

‘Durani maakt zich op zeer moedige wijze sterk voor de vrouwen in haar regio’. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in de Verenigde Staten nomineerde haar in datzelfde jaar voor The International Women of Courage Award.

De Four Freedoms Medal voor Vrijheid van Meningsuiting werd eerder onder andere uitgereikt aan: Max van der Stoel, Amnesty International, El País, Ellen Johnson Sirleaf, CNN, Radio Free Europe/Radio Liberty, Carlos Fuentes, Novaya Gazeta and Al Jazeera.

Lees ook:Pakistaanse Malala en Afghaanse Maryam Durani naar Nederland voor onderscheidingen
Lees ook:Pakistaanse Malala en Afghaanse Maryam Durani in Middelburg gelauwerd
Lees ook:Four Freedoms Award voor Angela Merkel
Lees ook:De Moedigste Mexicaanse
Lees ook:‘Damas de Blanco’ kunnen na 8 jaar eindelijk hun Sacharovprijs ophalen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>