En wat doen we met de mannen?

RosieCoffeeYouCanDoItOp 4 september is het World Sexual Health Day.

Dan organiseert Rutgers WPF voor de derde maal de jaarlijkse Johannes Rutgers Lezing.

Gary Barker geeft onder de noemer ‘What about men?’ een lezing over de verandering van traditionele rolpatronen tussen man en vrouw……..

Achterhaalde ideeën over mannelijkheid lijken jongens en mannen momenteel parten te spelen. Ze blijven achter op school, raken verstrikt in een cirkel van stoer doen en geweld of weten zich gewoonweg geen raad omdat de rol van kostwinner van het toneel aan het verdwijnen is.

Gary Barker is het gezicht van een groeiende mondiale mannenbeweging die ruimte schept voor nieuwe vormen van mannelijkheid. Samen met Rutgers WPF maakt hij bijvoorbeeld met het MenCare+ programma het verschil voor mannen in Indonesië, Rwanda, Zuid-Afrika en Brazilië door hen te laten zien hoe ze wel een betrokken vader kunnen zijn. Niet enkel voor het geluk en welzijn van vrouwen en kinderen, maar juist ook voor het geluk en welzijn van mannen zelf.

In deze Johannes Rutgers lezing zal hij aan de hand van zijn ervaringen in de favela’s van Brazilië, de achterbuurten van Chicago en townships in Zuid-Afrika laten zien dat het echt niet enkel vrouwen zijn die willen dat geweld tegen vrouwen en kinderen stopt en dat vaders een actieve rol gaan spelen in het leven van hun kinderen.

In Nederland klinken ook steeds meer geluiden dat er meer aandacht moet komen voor jongens en mannen. Na de lezing van Gary Barker gaat Tom van ’t Hek in gesprek met verschillende gasten en de zaal over wat er voor Nederlandse mannen te winnen valt met het doorbreken van vastgeroeste rolpatronen. Wat kan dit bijvoorbeeld betekenen voor ons seksleven?

In 1881 werd de Nieuw Malthusiaanse Bond opgericht die gratis voorbehoedsmiddelen verstrekte aan de arbeidersklasse om zo grote gezinnen – en armoede – tegen te gaan. Secretaris van de Nieuw Malthusiaanse Bond was de huisarts Johannes Rutgers (1850 – 1924). Hij hield al in 1892 in Rotterdam een spreekuur over geboorteregeling. Daarmee was hij, samen met Aletta Jacobs, een pionier op het gebied van seksualiteit en anticonceptie.

Met bijdragen van o.a. : Jan Heemskerk (FHM-directeur en voormalig hoofdredacteur Playboy), Orville Breeveld (muzikant en oprichter Vitamine V), Rutger Groot Wassink (GroenLinks), Sander Asma (senior consultant @ &Samhoud), Louis Tavecchio (lector HvA; hoogleraar UvA kinderopvang) en Hanna Harthoorn (Onderzoeker Atria).

Lees ook:Betrokken vaders maken vrouw, kids én zichzelf happy
Lees ook:De tijd van Aletta Jacobs: vrouwen van de straat rond 1900
Lees ook:Braziliaanse gospel tegen kinderprostitutie
Lees ook:‘It’s Bond. Jane Bond’
Lees ook:Stella McCartney lanceert groene collectie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>