Lisbeth Salander is terug

MillenniumIVLang hebben de miljoenen fans van de Millennium-triologie van Stieg Larsson moeten wachten, maar het meisje met de drakentatoeage is weer terug.

Donderdag verschijnt het lang verwachte vervolg op de razend populaire Zweedse thrillerreeks rond computerhacker Lisbeth Salander.

Haar schepper stierf helaas vlak voor zijn wereldsucces, maar liet behalve de 3 delen ook een gedeelte van een script en meer na….

‘Det som inte dödar oss’ is de Zweedse titel van wat waarschijnlijk 1 van de grootste bestsellersuccessen van het jaar gaat worden. De Nederlandse vertaling van het boek krijgt de titel ‘Wat ons niet zal doden’.

In de Engelse versie wordt dat ‘The Girl in the Spider’s Web’. Veel meer wordt er niet bekendgemaakt over ‘Millennium 4′, ruim 10 jaar na Stieg Larssons plotselinge dood aan een hartinfarct in 2004. Nog voordat zijn ‘Mannen die vrouwen haten’, deel 1 in de Millennium-reeks, was gepubliceerd.

De Zweedse journalist en schrijver David Lagercrantz, werd door Stieg Larssons vader Erland en broer Joakim uitgekozen om de personages en verhaallijn verder uit te diepen.

In het 4e deel krijgt Mikael Blomkwist, uitgever van het toonaangevende tijdschrift Millennium, een telefoontje van Frank Balder, een expert op het gebied van kunstmatige intelligentie die zegt over zeer gevoelige informatie over de Amerikaanse inlichtingendiensten te beschikken. Blomkwist heeft hard een primeur voor Millennium nodig en wil de man graag ontmoeten, helemaal als blijkt dat deze contact heeft gehad met Lisbeth Salander, een fenomale hacker met een gecompliceerd en pijnlijk verleden, zo meldt e-readers.nl.

Waar ging de Millennium-trilogie ook al weer over? In ‘Mannen die vrouwen haten’ wordt Mikael Blomkwist door oud-zakenman Henrik Vanger ingehuurd om een familiekroniek te schrijven. Al gauw blijkt dat Vanger voornamelijk wil dat Blomkwist uitzoekt wat er is gebeurd met zijn nichtje Harriet, die veertig jaar geleden spoorloos verdween. Vanger verdenkt enkele familieleden ervan haar vermoord te hebben. Tijdens zijn onderzoek kruist Blomkwist het pad van de jonge hacker Lisbeth Salander.

In deel 2, ‘De vrouw die met vuur speelde’, vinden op 1 avond 3 moorden plaats. 2 journalisten en de voogd van Lisbeth Salander worden het slachtoffer. Als blijkt dat op het moordwapen de vingerafdrukken van Salander staan en zij bovendien spoorloos verdwenen is, wordt een grootscheepse zoektocht op touw gezet. Blomkwist gelooft in haar onschuld en begint zijn eigen onderzoek. Hij ontdekt dat er een verband is tussen de verdwijning van Salander en het artikel over vrouwenhandel waarmee de twee journalisten bezig waren.

Deel 3 heeft ‘Grecehtigheid’. Lisbeth Salander en Alexander Zalachenko, de man die alles te maken heeft met Salanders verleden, liggen beiden in kritieke toestand in het ziekenhuis. Ondanks het feit dat Salander wordt beschuldigd van moord en wordt afgeschilderd als een gestoorde psychopate, is Blomkwist ervan overtuigd dat ze onschuldig is. Wat hebben het verleden van Salander, de Zweedse veiligheidsdienst en de grootscheepse vrouwenhandel precies met elkaar te maken?

Al snel na Larssons dood bleek dat hij aan een 4e deel werkte. Ook werden er synopses voor een 5e en 6e deel gevonden. Uit zijn aantekeningen kon worden opgemaakt dat de Zweedse schrijver, die als tiener op een camping in Umeå getuige was van de verkrachting van een meisje dat later als inspiratiebron zou dienen voor Lisbeth Salander, van plan was geweest om uiteindelijk 10 boeken te schrijven in de ‘Millennium-reeks.

Maar een deel van dat materiaal is in het bezit van Larssons voormalige partner Eva Gabrielsson, waar hij wel 32 jaar mee woonde, maar geen testament mee had. Een en ander leidde tot enorme geschillen tussen de familie Larsson en de vrouw die Stieg jarenlang lief had.

Gabrielsson weigert om die reden ook, tot grote spijt van de fans, de publicatie van 200 pagina’s die Larsson al had geschreven voor zijn niet voltooid 4e boek. Volgens haar omdat wijlen haar geliefde niet gewild zou hebben dat iemand met zijn schepping aan de haal ging. Bovendien was Stieg erg gesteld op zijn eigen taal- en vertelkunsten en zou hij nooit hebben gewild dat iemand anders zijn werk zou voltooien.

Lees ook:Barbro Lindgren wint Astrid Lindgren Prijs
Lees ook:Gelijkheid tussen mannen en vrouwen betekent in Zweden ook zittend plassen voor de heren
Lees ook:Zlatan Ibrahimovic vindt vrouwenvoetbal tweederangs
Lees ook:Zweedse bedrijven met te weinig vrouwen moeten sluiten
Lees ook:Zweedse vrouwen zetten uit solidariteit foto’s met hoofddoek op online

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>