‘De magie van Anne Frank’ door Astrid Joosten

AnneMargotFrankHet is 70 jaar geleden dat Anne Frank en haar zus Margot Frank, net als vele anderen in het concentratiekamp Bergen-Belsen overleden, zo vlak voor het einde van WO II.

Maar ze zijn waarschijnlijk eerder dan tot nu toe gedacht.

Het Rode Kruis stelde hun sterfdatum destijds vast tussen 1 en 31 maart 1945, maar nieuw onderzoek wijst uit dat dit al in februari van dat jaar moet zijn geweest…….

De Anne Frank Stichting komt in een nieuwe zoektocht naar de laatste maanden van Anne en Margot tot een andere overlijdensdatum, omdat ze de kans dat zij in maart nog leefden niet aannemelijk acht.

Anne en Margot stierven in het kamp aan de gevolgen van vlektyfus. Het lijkt erop dat de meisjes al voor begin februari symptomen van de ziekte hadden, zo tonen verklaringen van medegevangenen aan. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu overleden de meesten ongeveer 12 dagen na de eerste verschijnselen.

Wanneer in februari ze omkwamen, is moeilijk te achterhalen. Zoals een van de kampgenoten zei: “Op een dag waren ze er gewoon niet meer”.

Maar de dagboeken van Anne Frank wel. En ‘Het Achterhuis’ wordt nog steeds door miljoenen mensen over de hele wereld gelezen en het gelijknamige pand in Amsterdam trekt meer dan een miljoen bezoekers per jaar.

Dat magische gegeven inspireerde Atrid Joosten tot een documentaire. Om een beeld te krijgen van de invloed van het dagboek, sprak ze o.a. met Whoopi Goldberg, Stevie Wonder, Dan Brown, Gloria Estefan, Jesse Jackson en Carice van Houten.

Lees ook:Stiefzus Anne Frank reageert op ‘Bieber-gate’
Lees ook:Duitsland maakt speelfilm over Anne Frank
Lees ook:Oorlog over Anne Frank films
Lees ook:Schrijvende Anne Frank in Madame Tussauds Wenen
Lees ook:Na de Dodenherdenking: ‘In de rij voor Anne Frank’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>