Mariam Batsashvili (21) wint Liszt Concours

Mariam BatsashviliDe Georgische pianiste Mariam Batsashvili heeft het 10e Internationaal Franz Liszt Pianoconcours gewonnen.

In het Utrechtse TivoliVredenburg speelden de 3 finalisten gisteravond samen met het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van de Amerikaanse dirigent James Gaffigan een selectie van de werken van Franz Liszt.

Winnares Batsashvili krijgt €20.000. Peter Klimo uit de VS werd 2e, de Nederlander Mengjie Han 3e.

De top 3 krijgt naast een geldbedrag ook carrièrebegeleiding aangeboden. Daarnaast worden de jonge pianisten uitgenodigd om te spelen tijdens verschillende concerten over de hele wereld.

Het Liszt Concours wordt sinds 1986 elke 3 jaar in Utrecht gehouden en is voor pianisten tussen de 17 en 29 jaar.

Aan deze jubileumeditie deden 23 jonge musici mee. Zij speelden tijdens verschillende selectieronden in Moskou, Peking, New York en Utrecht.

Mariam Batsashvili uit Georgië studeerde achtereenvolgens aan de E. Mikeladze Central Music School in Tbilisi en aan de Hochschule für Musik Franz Liszt in Weimar. Zij won al eerder prijzen van verschillende concoursen, zoals in 2011 de Eerste Prijs van het Internationaal Franz Liszt Concours voor Jonge Pianisten in Weimar en een jaar later de Tweede Prijs van het María Herrero Concours in Granada.

Behalve in haar geboorteland trad Mariam Batsashvili op in onder meer Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, Rusland, Israël, Zuid-Afrika en China, zowel in recital als met orkest. Zij was solist bij het Erfurt Philharmonisches Orchester en diverse malen bij het Cape Town Philharmonic Orchestra.

Lees ook:Mezzosopraan Rosanne van Sandwijk wint Grachtenfestivalprijs
Lees ook:Violiste Emmy Verhey stopt na 50 jaar met concerten
Lees ook:Heddy Honigmann ontvangt oeuvreprijs op openingsavond IDFA
Lees ook:Hommage aan Marlène Dietrich, 40 jaar na laatste optreden
Lees ook:Kunstenares Ans Markus ontvangt Rembrandt van Rijn Prijs

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>