‘De moderne, zorgende huisvader is een sprookje’

Book men-can-do-itHet beeld van de moderne vader die zorgt voor zijn kind, koestert, voedt en opvoedt is een mythe.

Hoewel moeders van jonge kinderen gelukkig steeds vaker op de werkvloer terugkeren is dat niet dankzij de hulp van hun partners, maar door kinderopvang, grootouders of een andere vorm van kinderoppas……

Het idee dat vaders in grote getale de plaats thuis willen delen met hun vrouw, is grote onzin, aldus Gideon Burrows.

Hij is de auteur van (sorry, het schijnt enorm hip te zijn om een lange titel op de kaft te zetten) ’Men Can Do It! The real reason dads don’t do childcare and what men and women should do about it’.

Deze Burrows beweert in ‘The Independent’: “De treurige waarheid is dat wij mannen de zorg voor de kinderen helemaal niet op ons willen nemen. Het is best leuk voor een tijdje, maar het is ook vervelend, vies, niet lonend, saai en het heeft gevolgen voor je carrière, je financiën en je moet er ook nog eens veel voor opgeven. En daar willen we niet aan.”

In het boek staat dat vaders wel praten over extra tijd besteden aan hun kinderen, maar dat er vervolgens niets mee wordt gedaan. 1 op de 3 maakt geen gebruik van ouderschapsverlof en in de weekenden spenderen vaders minder tijd met hun kinderen dan met hun partner. Eenderde heeft zelfs nog nooit een luier verschoond of hun baby in bad gedaan.

Het is het grote gelijk van topvrouwen, zoals Sheryl Sandberg van Facebook. Haar boodschap aan alle vrouwen:
1: Zorg dat je aan de onderhandelingstafel zit
2: Zorg voor een gelijkwaardige partner. Niet dat hij zegt: ‘Ik vind het leuk dat je werkt, schatje,’ maar dat hij ook écht de helft van al het huishouden doet.
3: Vertrek niet al voor je weggaat. Zodra vrouwen gaan denken over een kind, als ze gaan trouwen of verloven, maar soms nog veel eerder, geven ze het eigenlijk al op.

Bekijk haar TED-talk.

.

Lees ook:Thuisblijven voor ziek kind: 9 van de 10x doet de moeder dit
Lees ook:Renske Keizer: ‘Nederlandse ouders zijn ouderwets’
Lees ook:Vrouw vindt oplossing om verlamd zoontje te laten lopen
Lees ook:MENOPAUZE is gewoonweg oorlog in je lijf
Lees ook:Betrokken vaders maken vrouw, kids én zichzelf happy

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>