Drie Nederlandse vrouwen vertaalden Dan Brown’s INFERNO in een Londense bunker

INFERNOBestseller-auteur Dan Brown, het bekendste van ‘De Da Vinci Code’, publiceert vandaag wereldwijd zijn jongste werk ‘Inferno’.

Omslag en titel doen alweer vermoeden dat er veel codes, getallen en complottheoriën in verweven zijn. Mysterieus ds.

Ne zo mysterieus als er de afgelopen maanden werd gedaan voor de wereldpremière van dit boek.

Vertalers zaten in ondergrondse Londense en Milanese bunkers met geheimhoudingsplicht en bewaking.

De Nederlandse vertaling is een sterk staaltje vrouwenwerk…….

Erica Feberwee, Marion Drolsbach, Yolande Ligterink zaten een paar maanden overdag in een ondergrondse verdieping van de uitgeverij in Londen en ‘s avonds in een speciale flat.

Om toegang te krijgen tot de verborgen vertaalruimte onder de Londense uitgeverij Random House hadden de vrouwen een speciaal pasje nodig. Elke dag moesten ze dat persoonlijk afhalen en elke avond weer inleveren.

Verder moesten ze hun jas en tas afgeven en werkten op een computer zonder internet of usb-aansluiting, zodat er niets, maar dan ook niets kon uitlekken. De genummerde manuscripten gingen aan het eind van de werkdag achter slot en grendel. “We zaten nog net niet vastgeketend aan onze bureaus”, aldus Erica Feberwee in het AD.

Het verhaal speelt zich af in Florence, Brown neemt de lezer mee naar de wereld van de Italiaanse schrijver Dante en zijn beroemde boek ‘De Goddelijke Komedie’ uit de eerste helft van de 14de eeuw.

“Brown heeft er weer allerlei details uit de kunst en de geschiedenis bijgehaald,” vertelt Feberwee. “Dus de enige internetcomputer in de ruimte hebben we wel intensief gebruikt. Je wilt toch weten hoe dat beeld of schilderij er precies uitziet, hoe een gebouw ten opzichte van andere gebouwen staat. Het was een enige klus. En het is een heerlijk boek.

Gisteren zaten ze alledrie bij DWDD aan tafel, maar pasten ze o zo op hun woorden. Kan zomaar van hun honorarium worden afgetrokken natuurlijk…….

Lees ook:Haar TEDx-lezing werd inmiddels 6 miljoen keer bekeken
Lees ook:Seksisme uit een hele oude doos
Lees ook:Erica de Winter over de vrouw die haar man werd
Lees ook:Prof. Brené Brown: van meten = weten naar een bezield leven
Lees ook:Mode is een golfbeweging: 3 generaties vrouwen dragen hetzelfde!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>