KIJKEN: zijn vrouwen van nu gelukkiger dan hun moeders destijds?

pil50-3Dit jaar is het precies 50 jaar geleden dat de Tweede Feministische Golf begon.

Vrouwen streden voor een betere rolverdeling in het huishouden, meer mogelijkheden om te werken, recht op abortus en de pil.

Na een halve eeuw zijn veel van deze doelen bereikt. De traditionele rollenpatronen zijn grotendeels verleden tijd.

Maar zijn de vrouwen van nu er ook gelukkiger op geworden?

Dat wil Kruispunt TV van RKK graag weten.

Op Moederdag gesprekken met 2 generaties vrouwen, met heel verschillende levens.

Margriet en Pascalle
Margriet was kleuterjuffrouw maar werd in 1965 ontslagen omdat ze ging trouwen. In die tijd nog heel gewoon. Samen met vriendinnen zette ze in een zaaltje van de parochie een peuterspeelzaal op, de allereerste in de regio, waardoor ze toch iets meer konden doen dan het huishouden alleen. Haar dochter Pascalle leidt een heel ander leven, met 3 kinderen en een drukke parttime baan in het onderwijs. Moeder Margriet over de generatie vrouwen na haar: “Ik vind dat vrouwen van nu ontzettend veel willen en minder snel tevreden zijn met hun lot. Dat hele woord ‘lot’ is geschrapt uit ons vocabulaire en eigenlijk is dat jammer. Het leven lag vroeger veel meer vast en dat had ook wel iets makkelijks.”

Madeleine en Ankie
CDA-Tweedekamerlid Madeleine van Toorenburg (44): “Mijn moeder is een kind uit een groot katholiek gezin met acht kinderen, ze moest in de bakkerij van haar ouders werken. Dat was logisch. Dat heeft ze gedaan tot ze trouwde. Later is de moeder-mavo gaan doen en de moeder-havo. En nog steeds is ze zeer leergierig. Ze belt me regelmatig op met de vraag: heb je die interessante documentaire gezien en die? En ze vindt het duidelijk jammer als ik dan naar een – in haar ogen – stomme film heb zitten kijken. Mede dankzij haar ben ik gekomen waar ik gekomen ben. Het was een rode lijn in mijn opvoeding: ervoor zorgen dat ik financieel onafhankelijk ben. Natuurlijk heeft dat te maken met de kansen die zij niet gehad heeft. Al heeft ze zich daar blijmoedig bij neergelegd.”

Rody en Door
Door is apetrots op haar dochter Rody. Rody is een succesvolle zakenvrouw met een eigen bedrijf. Ze werkt meer dan full-time, net als haar echtgenoot. Hun dochtertje was 4 jaar toen ze op een dag zei: ‘mama je bent altijd aan het bellen, bellen, bellen’. Rody: “Dat was nogal confronterend. Vanaf dat moment probeer ik ook 1 dag per week onbereikbaar te zijn voor mijn verschillende opdrachtgevers.” Door: “In mijn tijd zat je nadat je getrouwd was thuis. Echt te wachten tot je kinderen kreeg. Ik was dus ontzettend blij toen ik na twee jaar eindelijk zwanger raakte. Als ik nu naar het leven van Rody kijkt, ben ik soms wel een beetje jaloers. Maar in mijn tijd bestond het nog niet: créches, buitenschoolse opvang, gastouders”

Lees ook:Sharon Standifird ontwikkelde app voor kids die niet terugbellen
Lees ook:Oosterhoutse vrouw bezweken aan partnergeweld
Lees ook:Moeders invloed op het al dan niet seksistisch worden van haar kinderen
Lees ook:Willemijn Verkaik: van Broadway naar West End
Lees ook:Tienerdochter duwde Tori Amos het podium weer op

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>