Jutta Chorus over BEATRIX: ‘Ze wilde het vooral professioneel aanpakken’

beatrix-jutta-chorusEigenlijk schaamde koningin Beatrix zich voor haar ouders. Haar moeder liet zich in met gebedsgenezeressen en haar vader: ach wat heeft Bernhard niet allemaal naast de pot gepiest.

Juliana & Bernhard hadden de monarchie in gevaar gebracht; Beatrix wilde het koningshuis weer in rustig vaarwater leiden.

Haar streven was in 1980 dan ook vooral om de boel professioneel aan te pakken………..

Aldus Jutta Chorus in haar boek ‘BEATRIX, door alle weerstand heen’ dat volgende week verschijnt.

Niets liet Beatrix aan het toeval over in de eerste 20 jaar dat zij koningin was. ‘Géén affaires’, was haar streven. Ze was vlijtig, neutraal en zorgvuldiger dan haar moeder. Haar enige zorg was het land, haar ego kwam op de 2e plaats.

Totdat in 2002 de jaren van verdriet en zorg aanbraken. Een golf van populisme overspoelde het land en leidde tot de eerste politieke moord in haar regeerperiode.

Prins Claus overleed. Haar nichtje Margarita en haar zoon Friso brachten het koninklijk huis in verlegenheid met de keuzes van hun partners. Ook Maxima kwam niet zonder slag of stoot de familie binnen, vanwege het verleden van haar vader Zorreguieta.

In 2004 overleden haar beide ouders en onthulde prins Bernhard postuum ook nog even het bestaan van 2 buitenechtelijke dochters. ‘Een doodzonde’, oordeelde Beatrix bitter over haar vader. En over haar eigen rol zei ze: ‘Ik kan niet veel goed meer doen in dit land.’

Er komt nog meer ellende. In 2009 de ramp met de gek in Apeldoorn, maar het ski-ongeluk en de daaruit vloeiende coma van haar middelste zoon en vertrouweling Friso in februari vorig jaar slaat natuurlijk alles.

Het boek biedt een inkijkje in het familieleven van de Oranjes. Jutta Chorus sprak over de scheidende koningin met hofdames, huisvrienden, oud-premiers en andere vertrouwelingen.

Het is uitzonderlijk dat de koningin veelvuldig geciteerd wordt in het boek en gisteravond was de auteur dan ook te gast bij DWDD.

Lees ook:FOTO’s: Prinses Beatrix terug op Drakensteyn
Lees ook:Mabel deelt 3 familiekiekjes van Friso en dochters met de wereld
Lees ook:Koningin Maxima mag op neventroon op Prinsjesdag
Lees ook:Victor&Rolf-jurk van Mabel is eerbetoon aan comateuze Prins Friso
Lees ook:Prins Friso (†) gaat zijn moeder vooruit naar Lage Vuursche

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>