Renske Keizer: bijzonder hoogleraar vaderschap

2 dagen betaald kraamverlof voor Nederlandse vaders is veel te weinig, vindt Renske Keizer, de eerste bijzonder hoogleraar Vaderschap aan de Faculteit Sociale Wetenschappen aan de Erasmus Universiteit.

Een lichtpuntje: dit kabinet heeft besloten het verlof met 3 dagen uit te breiden……

Ook dat is volgens Keizer een schrale troost. “Bovendien is dat extra verlof onbetaald”, betoogt de 31-jarige deskundige vandaag in het AD.

Dr. Renske Keizer doet onderzoek naar vaderschap en ouderschap in internationaal vergelijkend perspectief, en naar dynamiek in partnerrelaties.

Haar onderzoek bevindt zich op de snijvlakken van sociologie, demografie, psychologie en pedagogiek. Centraal in haar werk staat de toepassing van de theoretische benadering van de levensloop op het gedrag en het welbevinden van individuen, gezinnen en families.

Als bijzonder hoogleraar gaat Keizer onderzoek doen naar het functioneren en de rol van vaders in diverse typen gezinnen (traditionele gezinnen, eenoudergezinnen, gezinnen met co-ouderschapsregelingen, stiefgezinnen).

Daarnaast zal ze internationaal onderzoek naar vaderschap opzetten om de invloed van institutionele en culturele context op de relatie tussen vaderschap en de ontwikkeling en levensuitkomsten van kinderen en families te kunnen bestuderen. Keizer hoopt als bijzonder hoogleraar een belangrijke impuls te kunnen geven aan het wetenschappelijke onderzoek naar, en maatschappelijke debat over, vaderschap.

Keizer werkt sinds 2010 bij de afdeling Sociologie van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij is daarnaast bestuurslid van de Nederlandse Sociologische Vereniging.

De Stichting Vader Kennis Centrum is gericht op bevordering en ontsluiting van informatie en kennis ter ondersteuning en facilitering van betrokken vaderschap, co-ouderschap en vaderinclusief beleid, waarbij het belang van kinderen op een actieve betrokkenheid van beide ouders in de opvoeding en het onderwijs voorop gesteld wordt
Een studie wijst uit dat 30% van de Nederlandse vaders eigenlijk veel meer betrokken wil zijn bij hun kinderen, maar ze kunnen het zich niet veroorloven minder te gaan werken. En mannen die dat wel financieel aankunnen zijn vaak huiverig om hun werkgever om een papadag te vragen.

Het valt anno 2014 volgens Renske Keizer voor mannen nog helemaal niet mee om een papadag aan te vragen.”Ze krijgen dan meteen een stigma, komen minder carrièregericht over. We zouden een cultuur moeten creëren waarin je heus niet ontrouw bent aan je werkgever, als je voor je kind wilt zorgen.”

Foto boven door: Masja Stolk

Lees ook:Renske Keizer: ‘Nederlandse ouders zijn ouderwets’
Lees ook:Vrouwen zien inkomsten kelderen zodra ze moeder zijn
Lees ook:Lezeressen OPZIJ vandaag verblijd of opgeschrikt door OPHIJ
Lees ook:Liesbeth Zegveld wordt hoogleraar War Reparations aan UvA
Lees ook:Thuisblijven voor ziek kind: 9 van de 10x doet de moeder dit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>