Dr. Susan Rutten onderzoekt huwelijkse gevangenschap

DrSusanRuttenVorige maand is het onderzoeksproject `Huwelijkse gevangenschap: bruggen bouwen tussen religie en wetgeving’, onder leiding van Susan Rutten van de Universiteit Maastricht gestart.

In deze meerjarige interdisciplinaire studie wordt gefocust op vrouwen die hun religieuze huwelijk willen beëindigen, maar hierbij op obstakels stuiten…..

Dr. Rutten ontving van het NWO een SUBSIDIE van €400.000,- om de komende 4 jaar met het project aan de slag te gaan. De kick-off vond plaats bij Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis.

Huwelijkse gevangenschap is een actueel probleem dat zich vooral voordoet onder migranten- en vluchtelingenvrouwen en binnen religieuze gemeenschappen, zoals jodendom, islam, hindoeïsme en christendom).

Hierbij gaat het om situaties waarin een echtgenoot wil scheiden maar in een religieus huwelijk blijft, omdat het niet lukt dit huwelijk ontbonden te krijgen, omdat dit indertijd gesloten is in overeenstemming met de regels van de godsdienst.

Een scheiding uitgesproken door de Nederlandse rechter maakt aan dit religieus huwelijk geen einde. Daarnaast kan wetgeving in het land van herkomst de ontbinding van het huwelijk in de weg staan of voor ongewenste consequenties zorgen. Ook als de religieuze gemeenschap in Nederland of in het land van herkomst de vrouw blijft zien als getrouwd, kan dit haar ontwikkeling en participatie aan het maatschappelijke leven beperken.

Doel van het project is allereerst om de aard, de inhoud en de gevolgen van huwelijkse gevangenschap in Nederland in kaart te brengen. Daarnaast wordt ingezet op het vinden van middelen in het Nederlandse en het internationale recht, die geschikt zijn om dergelijke situaties te voorkomen en te bëeindigen.

Foto boven: Sacha Ruland

Lees ook:Half miljoen subsidie voor onderzoek naar ‘huwelijkse gevangenschap’
Lees ook:250 kindbruiden per jaar in Nederland!
Lees ook:Hoogopgeleide huwelijksmigrantes hebben het zwaar in Nederland
Lees ook:Spiekpen gaat vrouwen uit gedwongen huwelijken helpen
Lees ook:Minister Edith Schippers wil herstel vaginale verminking vergoeden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>