TRANENTREKKER: Dr. Jane Goodall (80) omarmd door aap die zij redde

Chimpansees hebben een ‘olifantsgeheigen’. Het beste herinneren ze zich mensen die hen in het verleden hielpen.

Het bewijs daarvan wordt geleverd in onderstaande video, waarin chimpansee Wounda op het moment van zijn vrijlating in de natuur afscheid neemt van ‘s werelds bekendste primatologe Jane Goodall………

De wijfjeschimpansee Wounda is de 15e aap die terug in de natuur is vrijgelaten op het eiland Tchindzoulou na een verblijf in het opvangcentrum van Tchimpounga.

Ze werd gered werd door het Jane Goodall Instituut (JGI). Dit jaar wil het instituut in totaal 60 chimpansees vrijlaten. In april wordt oprichtster Goodall 80 jaar.

In de clip gaat Wounda, voordat ze in de dichte vegetatie van het eiland verdwijnt, naar Goodall en omhelst haar. Een gebaar dat de diepe dankbaarheid van het dier aantoont. Zo’n ontroerend afscheid werd nog nooit eerder op film vastgelegd.

Het verhaal van Wounda begon moeilijk: haar moeder werd vermoord door stropers toen ze nog een baby was. Later werd ze verschillende keren zwaar ziek en stierf ze bijna. Dankzij het geduld en de inzet van het JGI-team werd Wounda echter gered en werd ze voorbereid om terug in haar natuurlijke omgeving te worden vrijgelaten.

Al meer dan 20 vangt het CRCT (Centre de Réhabilitation des Chimpanzés de Tchimpounga) dieren op in de Republiek Congo die slachtoffer zijn van stroperij, oorlog en illegale handel.

Lees ook:Jane Goodall geeft lezing in ……… Apenheul
Lees ook:Jane Goodall opent seizoen College Tour
Lees ook:Orchidee vernoemd naar Jane Goodall
Lees ook:Jane Goodall: ‘We zijn met teveel mensen’
Lees ook:Regisseuse Jane Campion (The Piano) krijgt hoogste onderscheiding in Cannes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>