Twee Nederlandse wetenschapsters ontvangen L’OREAL/UNESCO-beurs

Afgelopen weekend werd de L’Oréal-UNESCO beurs For Women in Science uitgereikt aan Maria Barbosa en Frances de Man, onderzoeksters van microalgen en longziektes.

Beide wetenschapsters ontvangen deze beurs van €25.000,= ter stimulering van hun onderzoeken……

Maria Barbosa (39) is directeur van AlgaePARC (Wageningen Universiteit & Research). Ze heeft de beurs gekregen voor haar onderzoek naar een soepele invoering van duurzame microalgen-biotechnologie in onze maatschappij. Biotechnologie met microalgen staat momenteel nog in de kinderschoenen maar is een groeiend onderzoeksgebied. Deze algen worden beschouwd als één van de meest veelbelovende grondstoffen voor het duurzaam leveren van ingrediënten voor onder meer voedsel of brandstof.

Met de beurs zal Barbosa bij het NIAS werken aan de vertaling van fundamenteel onderzoek naar toegepaste methoden met als doel de stofwisselingsprocessen door microalgen te maximaliseren. De uitkomsten zullen beschreven worden in een wetenschappelijk artikel, ze zal definities opstellen voor onderzoekslijnen voor een nieuwe leerstoel en er komt een projectvoorstel voor dit onderwerp.

Frances de Man (32) is universitair docent (VU Medisch Centrum) en heeft de beurs gekregen voor haar onderzoek naar een betere behandeling van pulmonale hypertensie (PAH), een ongeneeslijke longziekte. Pulmonale hypertensie (PAH) wordt gekenmerkt door een toenemende bloeddruk in de longslagader. Patiënten komen uiteindelijk vroegtijdig te overlijden aan de gevolgen van het falen van de rechterhartspier.

Over het falen van deze spier is nog weinig bekend en hier richt het onderzoek zich op. De beurs zal De Man de kans geven om op het NIAS eerder verkregen gegevens te analyseren en te publiceren. Met de resultaten uit haar onderzoek hoopt ze uiteindelijk de behandeling en levensverwachting van PAH-patiënten te kunnen verbeteren.

Met de Nederlandse ‘For Women in Science’-beurzen ondersteunen cosmeticaconcern L’Oréal en de Nationale UNESCO Commissie vrouwelijke wetenschappers. Het doel is om het percentage vrouwelijke hoogleraren in Nederland (14,8%, stand 2012) te verhogen.

Het Europees gemiddelde ligt op 20%; Nederland is hekkensluiter. De beurs biedt talentvolle vrouwelijke wetenschappers de gelegenheid om zich enkele maanden louter te wijden aan hun onderzoek in de stimulerende omgeving van het NIAS in Wassenaar.


Lees ook:Simone v/d Burg & Maryam Kavousi winnen UNECO Science Award
Lees ook:Sylvie Verdierre organiseert Duurzame Mode Beurs
Lees ook:Brechtje Riphagen ontvangt Marina van Damme Beurs voor couveuse-infuus
Lees ook:L’Oreal-UNESCO voor wetenschapsvrouwen viert feest in Parijs
Lees ook:Dr. Muriel Adank traceert genmutatie die veel borstkanker veroorzaakt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>