Anke Tijsen van AMC met Rubiconsubsidie naar Haifa

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan Anke Tijsen van het AMC een subsidie uit het programma Rubicon toegekend.

Deze zijn bedoeld voor pas gepromoveerde wetenschappers om hen de kans te geven om onderzoekservaring op te doen aan internationaal vooraanstaande instituten in het buitenland.

Tijsen gaat haar onderzoek uitvoeren aan het Technion-Israel Institute of Technology in Haifa……….

Daar gaat ze onderzoek doen naar mutaties in ion-kanalen. Deze veroorzaken aangeboren hartritmestoornissen, maar zijn niet altijd even ernstig bij mensen met dezelfde mutatie. Een mogelijke verklaring hiervoor zijn variaties in het DNA in andere delen van het zieke gen.

Tijsen gaat het effect van deze variaties bestuderen en kijken of ze kunnen zorgen dat er minder ziek eiwit is waardoor mensen minder ernstige hartritmestoornissen zullen hebben.

100 onderzoekers dienden een aanvraag in voor Rubicon, 20 van hen: 13 vrouwen en 7 mannen, ontvingen financiering. De gehonoreerden kunnen met hun subsidie tot 24 maanden onderzoek doen. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf.

Rubicon is vernoemd naar de rivier die Julius Caesar overstak voordat hij aan zijn zegereeks begon die uiteindelijk leidde tot de uitspraak ‘veni, vidi, vici’. Rubicon wordt gezien als een goede opstap voor een Veni uit de Vernieuwingsimpuls van NWO.

Lees ook:‘Meer borstvoeding redt de economie’
Lees ook:Vrouwen ogen vaak ‘te goed’ voor hartritmestoornissen, maar hebben het wel!
Lees ook:Half miljoen subsidie voor onderzoek naar ‘huwelijkse gevangenschap’
Lees ook:Gratis abortuspillen voor zwangeren die besmet zijn met ZIKA
Lees ook:Gemeente Den Haag stelt aanvalsplan op voor ‘verborgen vrouwen’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>