Hoger opgeleide vrouwen vormen ‘de nieuwe arbeidersklasse’

Hoger opgeleide mensen zijn harder gaan werken in termen van arbeidsuren dan mensen met minder opleiding.

Vooral de hoogopgeleide vrouwen voerden hun arbeidsuren flink op, vergeleken met vrouwen met een vergelijkbaar opleidingsniveau een halve eeuw terug

Er is zelfs sprake van ‘een nieuwe arbeidersklasse’…….

Het Centrum voor Onderzoek naar Tijdsbesteding van de Universiteit Oxford analyseerde gegevens over hoe mensen in ontwikkelde landen hun tijd gebruiken. Sinds 1961 wordt dit bijgehouden, meldt Z24.

In de jaren ’70 was het aantal gewerkte uren het laagst. Sindsdien hebben de hoogst opgeleide mannelijke werknemers hun arbeidsdag opgevoerd met 20 minuten betaald werk en 30 minuten onbetaald werk. Werknemers met lagere opleidingsniveaus gingen ook wel meer werken, maar haalden het niet bij de hoogst opgeleiden.

In de jaren ’60 werkten hoogopgeleiden nog veel minder, een echo uit de negentiende eeuw, toen welgestelden het zich het konden veroorloven weinig uit te voeren. Maar aan het begin van de 21ste eeuw maken ze juist de meeste uren.

Hoogleraar Jonathan Gershuny: “Doordat minder mensen lichamelijk werk doen, kan het zijn dat een groter percentage van de werknemers hun werk emotioneel en intellectueel bevredigend vindt.”

In de meeste onderzochte landen ontloopt het aantal gewerkte uren tussen mannen en vrouwen elkaar niet zoveel. Maar het lijkt erop dat vrouwen nog steeds de meeste huishoudelijke taken voor hun rekening nemen. Hoog opgeleide Scandinaviërs verdelen de taken thuis het beste.

Lees ook:Mannelijke Amerikaanse artsen verdienen nog steeds halve ton meer dan vrouwelijke
Lees ook:Vrouwen ontvangen 45% minder salaris, vooral veroorzaakt door deeltijd
Lees ook:8 van de 10 vrouwen gaat minder werken na eerste kind, mannen maken nauwelijks verschil
Lees ook:Part-timers minder tevreden over carrière dan voltijds werkenden
Lees ook:‘Parttime werkende vrouwen vormen zwakte Nederlandse economie’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>