Over de snelle emancipatie van vrouwen in Oman

Oman_Oman is een buitenbeentje in de Arabische wereld. Het is een sultanaat en het land in geen enkel opzicht te vergelijken met de buurlanden op het schiereiland.

Geen protserige pracht en praal zoals in Dubai, geen wreedheden zoals in Jemen en geen hypocrisie zoals in Saoedi-Arabië.

Omaanse vrouwen zijn te vinden op alle niveaus in het maatschappelijke leven en worden zelfs gelijkelijk betaald als mannen voor dezelfde functie.

Uiteraard heeft dit alles te maken met het feit dat de huidige leider Sultan Qaboos van bij de aanvang van de machtsovername in 1970, geijverd heeft voor gelijke rechten van de Omani vrouw.

45 jaar geleden waren er geen scholen voor meisjes. Vandaag zijn er meer vrouwen dan mannen ingeschreven in instellingen voor hoger onderwijs. Hun deelname aan het dagelijkse arbeidsproces neemt meer en meer toe.

In ‘Whipsers of Oman’ bracht de Vlaamse journaliste en schrijfster Maria Dekeersmaeker, die er sinds een aantal jaren woont, vrouwenverhalen bij elkaar.

Ze vertellen hoe ze in hun dikwijls nog traditionele en meestal tribale omgeving hun dromen waarmaken en deel uit maken van de modernisering van hun land. Zowel jongere als oudere generaties van vrouwen, ongeacht hun status in de maatschappij, komen aan het woord.

Zo is er het verhaal van de studente Sara die er van droomt om actrice te worden en er dan ook volledig voor gaat. En de getuigenissen van vrouwen met borstkanker en hoe zij hun ziekte een plaats geven in hun leven.

De verhalen van Dr. Aida en Naifa lichten een tipje van de sluier op over hoe de modernisering, plaatsvond in hun land. Amal vertelt over hoe zij haar persoonlijke vrijheid ervaart door auto te rijden. Amna vertelt over het feit hoe ze omging met het onrecht dat haar vader (als slaaf) werd aangedaan in het verleden.

‘Whispers of Oman’  bevat 38 verhalen met foto’s. Vanaf vandaag, 26 augustus, 5 dagen lang, is het e-boek via mariastories.com/whispers-ebook gratis downloaden.

Lees ook:De revolutie van de Egyptische Nada
Lees ook:Over vrouwen die een moord begaan
Lees ook:Egypte: leuk voor vakantie, maar ramp voor vrouwen die er wonen!
Lees ook:Lady GaGa snapt niks van feminisme!
Lees ook:En zo ziet huiselijk geweld er dus echt uit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>