Weduwen in het buitenland mogen hun NL nabestaandenpensioen houden

Weduwen in het buitenland met een Nederlands nabestaandenpensioen mogen niet worden gekort op hun nabestaandenuitkering.

Omdat het leven in bijvoorbeeld Turkije en Marokko veel goedkoper is, werd de nabestaandenuitkering voor die landen vanaf 1 januari met 40% gekort………

Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vandaag gecorrigeerd.

De zaak was aangespannen door 11 Turkse en Marokkaanse weduwen van wie de ANW-uitkering fors was verlaagd omdat ze in het buitenland waren gaan wonen.

Op 1 januari j.l. werd het woonlandbeginsel van kracht. Daarin staat dat de uitkering wordt aangepast aan de kosten van levensonderhoud.

Volgens de rechter mag dat niet, omdat het in strijd is met verschillende internationale regelingen. Daarin staat dat er geen onderscheid mag worden gemaakt op basis van de woonplaats van de uitkeringsgerechtigde.

Het ministerie van Sociale Zaken en de Sociale Verzekeringsbank bekijken de uitspraak en willen verder nog niet inhoudelijk reageren.

Vorig jaar ontstond ophef over de kwestie na een reportage in het TV-programma NIEUWSUUR. Daarin was o.a. een Marokkaanse vrouw te zien die vertelde dat haar uitkering was verlaagd van €1400,= naar €800,=. Het minimumloon in Marokko is €250,= per maand.

Lees ook:17 andere weduwes van Sulawesi eisen ook smartengeld
Lees ook:Liesbeth Zegveld: ‘weduwen van Celebes kunnen niet bij excuses zijn’
Lees ook:Drs Kitty van der Heijden in Raad van Commissarissen UNILEVER
Lees ook:17 weduwen van Sulawesi boos, omdat BuZa niet over de brug komt
Lees ook:20.000 Marokkaanse vrouwen werken gedwongen als prostituee in de Arabische Golf

1 Reacties // Reageer

One thought on “Weduwen in het buitenland mogen hun NL nabestaandenpensioen houden

  1. Rozaline

    Geachte,Ongeacht mijn komaf ik heb de Nederlandse nationaliteit, ik werk mijn hele leven hier,bouw mijn pensioen op en betaal alle premie,s, Na mijn pensioen ga ik misschien ooit terug naar Afrika,ik wil mijn geld waar ik recht op heb krijgen. Niemand wil bestolen worden. ook niet als ik straks weduwe ben

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>