Egyptische vrouwen bereiden nieuwe revolutie voor

Egyptische burgers uit alle lagen van de bevolking en politieke oppositiepartijen hebben besloten om 30 juni de straat op te gaan.

Precies een jaar na het aantreden van president Morsi en zijn Moslimbroeders vindt er een grote demonstratie plaats.

“We zijn ons aan het voorbereiden op een nieuwe revolutie…….”

Aldus Fatemah Khafagy, hoofd van de Nationale Ombudsman seksegelijkheid in Egypte in het NCRV-programma ‘Altijd Wat’ dat morgen wordt uitgezonden.

Er zijn al bijna 13 miljoen handtekeningen tegen het nieuwe regime ingezameld, dat is eenzesde van de bevolking.

Opvallend is de rol van vrouwen in het nieuwe protest tegen de regering. Hun rechten zijn er op achteruit gegaan en het aantal gevallen van seksuele intimidatie in de openbare ruimte neemt sterk toe.

Steeds meer vrouwen durven niet meer onbedekt de straat op. De vrouwen hadden zulke hoge verwachtingen na het aftreden van Mubarak 2 jaar geleden. Van de droom dat de Arabische lente rechtvaardigheid en waardigheid ging brengen is nog maar weinig over.

‘Altijd Wat’ zocht Azza Hilal Suleiman op, die ernstig gewond raakte toen ze met gevaar voor eigen leven de zogenaamde `Blue Bra Girl’ (zie illustratie boven) te hulp schoot. Een vrouw die in elkaar werd geslagen door militairen waarbij haar beha tevoorschijn kwam.

Zij is een van degenen in de reportage die zich zorgen maakt over de huidige positie van Egyptische vrouwen. “We wilden er op vooruit, maar sinds de revolutie zijn onze rechten alleen nog maar meer verslechterd. We zijn aan de verliezende hand.”

Het parlementaire quotum voor vrouwen binnen de nieuwe regering werd zonder de minste discussie afgevoerd; een beloofde vrouwelijke vicepresident kwam er nooit en de huwbare leeftijd voor meisjes is verlaagd van 18 naar 13 jaar. Geestelijken binnen de Moslim- broederschap hebben al te kennen gegeven dat het huwelijk zelfs voor 9-jarige meisjes aanvaardbaar is.

Moeder Rabbab en haar 20-jarige dochter Selma struinen avond na avond de straten van Caïro af om zoveel mogelijk proteststemmen tegen Morsi op te halen. Al deze handtekeningen worden aangeboden aan de Hoge Raad en moeten leiden tot een miljoenenmars naar het presidentiele paleis op 30 juni, waarvan ook nog maar de vraag is of deze vreedzaam zal verlopen.

Deze reportage ziet u morgen in de uitzending van ‘Altijd Wat’ bij de NCRV om 21.10 uur op Nederland 2.

Lees ook:Arab Women’s Film Festival Den Haag opent met ‘Ana Ana’
Lees ook:Egyptische actrice en feministe Faten Hamama overleden
Lees ook:Minister Timmermans steunt de vrouwen (die om verkrachting ‘vragen’) van het Tahrirplein
Lees ook:Silvio Berlusconi gebruikt foto’s van datingsite voor vrouwen-manifest
Lees ook:Dit is de dag dat de Bonneterie haar deuren sloot…..

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>