Vannacht naar het Noorderlicht?

Mensen rijden er duizenden kilometers voor naar het noorden om het met eigen ogen te aanschouwen: het beroemde Noorderlicht.

Maar er is een kans dat we vanavond of morgen niet zover hoeven…….

Dat meldt astronoom Vincent Icke van de Universiteit Leiden bij BNR.

“Het is vooral belangrijk dat je ergens gaat staan waar weinig licht is. Dus weinig straatlantarens, geen broeikassen. We zitten eigenlijk niet op een ideale positie.”

Want wat gebeurt er nou precies? “Het stormt op de zon, net zoals hier, maar dan veel heftiger. Af en toe komt het voor dat een gigantische pluk van de atmosfeer van de zon, met een heleboel gassen en magnetische velden het zonnestelsel in gaat razen. Als dat de aarde raakt, worden die deeltjes afgebogen en die komen dan op de Noord- en Zuidpool terecht in een soort ring, de ring van vuur noemen we het. Wij zitten daar ver vandaan, maar als het heel heftig is kunnen wij dat hier ook zien.”

In de nacht van 13 september is de kans het grootst. Hoe donkerder de plek, hoe groter de kans is dat je het Poollicht kunt zien. De meeste kans heb je dan ook op Schiermonnikoog , ‘t Hoge Land in Groningen en de Friese Waddenkust.

Voor meer: poollicht.nu

Lees ook:Bibi van der Velden zet haar naam internationaal verder op de kaart
Lees ook:Blogster Carlijn Bröring is freelancer van het jaar
Lees ook:Blote borsten feministes van FEMEN vergelijken hoeren met zwarte pieten
Lees ook:100 jaar kopzorgen van vrouwen IV: Zuid & Noord Korea
Lees ook:Sofia Coppola ziet dat obsessies voor celebs uit de hand lopen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>