Ik kan niet slapen: het is supermaan!

Deze nacht is het volle maan en die is ook nog eens extra groot. Ik lig dan ook te stuiteren in mijn bed.

Supermaan zal ervoor zorgen dat het vannacht niet pikdonker wordt.

Zij staat dit weekeinde dichterbij de aarde dan de afgelopen 20 jaar ooit het geval was.

Ook gisternacht was de grote maan al goed zichtbaar. Het fenomeen wordt perigeum genoemd………

De volle maan lijkt tot dan 14% groter en is 30% helderder dan wanneer zij het verste van de aarde af staat.

Een supermaan is niet vaak te zien. Na 1993 bleef de grote maan 12 jaar lang weg, maar in 2005, 2008, 2010 en 2011 was zij wel weer te bewonderen.

Tot en met woensdag zijn er overigens veel vallende sterren te bewonderen. Dat zijn de bekende Perseïdenmeteoren die ieder jaar in augustus de aarde passeren.

Op Twitter regent het foto’s van de helderde bol, zoals bijgaande van Alexander de Croo.

De maan en de maanstonde van een vrouw hebben alles met elkaar te maken. Een maancyclus duurt net zo lang als een vrouwelijke cyclus, namelijk 28 dagen, voor ons op aarde merkbaar als 29,5 dagen.

Op verschillende plaatsen ter wereld en in verschillende tijden wordt de volle maan geassocieerd met de ovulatie en de donkere maan met de menstruatie. Als de maan enkele dagen verdween zei men dat de maan menstrueerde.

Sommigen vrouwen merken nog steeds dat zij menstrueren met volle maan of juist met donkere/nieuwe maan, en niet tijdens de halve manen. Legenden vertellen dat alle vrouwen van een stam samen ovuleerden, tegelijkertijd en opgaand met de cyclus van de maan.

Experimenten hebben aangetoond dat vrouwen met een onregelmatige cyclus dit kunnen reguleren door te slapen met een zacht licht in hun slaapkamer gedurende de 14e, 15e en 16e nacht na hun maanstonde. Of natuurlijk door het licht van de volle maan binnen te laten schijnen.

Na een paar maanden begint hun cyclus zich hierop af te stemmen. Dit noemt met het Dewan effect: er blijkt een relatie te zijn tussen maanlicht en de menstruatie. Misschien verklaart dit waarom vrouwen vroeger naar buiten gingen om tegen de volle maan de praten als ze problemen hadden. Ze werden dan weliswaar maanziek (manie) genoemd. Ik word er in elk geval ook altijd wakker van, vandaar dit blogje op dit onzalige tijdstip.

Lees ook:Volle maan met kerst: de maan van Yule
Lees ook:Bij Volle Maan slapen niet alleen heksen slechter
Lees ook:Ook wakker? 3e supermaan van dit jaar!
Lees ook:Alle vrouwen ovuleerden bij Volle Maan en menstrueerden bij Donkere Maan
Lees ook:Rusland stuurt 6 vrouwelijke kosmonauten naar de maan

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>