Vrouwen met hartfalen onderbehandeld

Vrouwen die lijden aan hartfalen hebben meer profijt van een pacemaker dan mannen, maar krijgen deze minder vaak voorgeschreven.

Het gaat om de cardiale resynchronisatietherapie (CRT)-pacemaker, die de hartkamers weer synchroon laat samentrekken en de pompfunctie van het hart verbetert.

Dat blijkt uit onderzoek van Robbert Zusterzeel, waarmee hij vandaag op promoveert aan de Universiteit Maastricht, waarover Gezondheidsnet bericht.

Zusterzeel pleit ervoor dat er afzonderlijke behandelrichtlijnen voor mannen en vrouwen worden gemaakt, zodat vrouwen er vaker voor in aanmerking komen.

In Nederland krijgt tussen de 20% en 30% te maken met hartfalen. Het grootste deel daarvan is vrouw. In 2011 kwam dit neer op meer dan 140.000 patiënten, waarvan ruim 80.000 vrouwen. In 2012 overleden ruim 4000 vrouwen en iets meer dan 2500 mannen aan hartfalen.

“Er is in Nederland een relatieve onderbehandeling van vrouwen, omdat de huidige richtlijnen voor implantatie van CRT gelden voor mannen en vrouwen. Beiden krijgen dezelfde behandeling, terwijl de effectiviteit van CRT juist vooral voor vrouwen doeltreffend is”, pleit de promovendus voor genderspecifieke geneeskunde..

Uit zijn onderzoek blijkt dat zich bij vrouwen onder behandeling van CRT minder klachten en sterftegevallen voordoen dan bij mannen.

CRT blijkt vooral een effectieve therapie voor patiënten met een zogenoemde linkerbundeltakblok (LBTB) en dit lijkt vaker voor te komen bij vrouwen. ‘Vermoedelijk komt dit doordat vrouwen een anatomisch kleiner hart hebben en daardoor vaker een LBTB ondervinden dan mannen’, aldus Zusterzeel.

Daarnaast verkleinen de ziekteverschijnselen boezemfibrilleren en een eerder hartinfarct de effectiviteit van CRT juist. Beide factoren komen vaker voor bij mannen dan vrouwen. “Bij de beslissing tot het implanteren van een CRT, moet daarom het geslacht van de patiënt in ogenschouw worden genomen.”

Lees ook:UMCG stort zich op vrouwenhart
Lees ook:Queen of Hearts: NL hartonderzoek bij vrouwen
Lees ook:Hangt uw rode kleding al klaar voor morgen?
Lees ook:Helft vrouwelijke artsen huilt weleens op haar werk
Lees ook:Liesbeth van Vliet wint award met proefschrift over borstkanker en communicatie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>