Man en vrouw zijn gelijk, maar niet bij de dokter

Vrouwen die bij de dokter komen met klachten of aandoeningen, worden vaak als mannen behandeld.

Dat komt omdat er nog veel te weinig bekend is over de verschillen tussen mannen en vrouwen…..

Aldus Prof. Dr. Ineke Klinge (zie afbeelding) universitair hoofddocent Genderspecifieke Geneeskunde.

“Wetenschappelijk onderzoek wordt vooral uitgevoerd bij mannen, vandaar dat er veel meer nadruk moet komen op de genderdimensie in wetenschappelijk onderzoek.”

Vrijdag komen zo’n 80 Nederlandse onderzoekers en artsen bij elkaar in Maastricht om te praten over Gender Medicine: gezondheidszorg met oog voor de verschillen tussen mannen en vrouwen.

Tijdens de conferentie wordt onder andere gesproken over sekseverschillen en genderaspecten in de cardiologie en geestelijke gezondheidszorg, over risicofactoren en preventie en over nieuwe uitdagingen voor de gezondheidszorg op het gebied van gender medicine.

Klinge: “Er is inmiddels veel bekend over de verschillen tussen mannen en vrouwen als het gaat om hart- en vaatziekten: de ziekte ontstaat vaak anders, de symptomen zijn anders. Bij de opsporing en behandeling moet je dus onderscheid maken tussen mannen en vrouwen. Op andere gebieden is er nog veel winst te behalen denk bijvoorbeeld aan astma en diabetes. Overigens is het niet altijd de vrouw die benadeeld wordt. Ook osteoporose bij mannen wordt vaak niet goed gediagnosticeerd.”

“Gelukkig merken we de laatste jaren een omslag”, alsdus Klinge. Niet alleen bij onderzoekers, ook subsidiegevers stellen eisen ten aanzien van sekse- en genderverschillen in wetenschappelijk onderzoek.

In Neder land is recent de Alliantie Gender & Gezondheid opgericht, een samenwerkingsverband van beleidsmakers, medisch specialisten, wetenschappers, GGZ-deskundigen, zorgverzekeraars, kennisinstituten, vrouwenorganisatie WOMEN Inc.

Gezamenlijk zetten zij zich in om sekse- en gender sensitieve gezondheidszorg op de kaart te zetten, om zo de kwaliteit van de zorg te verbeteren.

De Gender Medicine conferentie op 21 november 2014 in Maastricht markeert tevens het afscheid van Ineke Klinge als universitair hoofddocent. Zij is een gepassioneerd pleitbezorger voor man-vrouwverschil in wetenschappelijk onderzoek. Ze verlaat de UM maar blijft actief in het veld als adviseur voor de Europese Commissie en in de Alliantie Gender & Gezondheid.

Lees ook:Handboek vrouwspecifieke geneeskunde
Lees ook:‘Niet getest op vrouwen…..’
Lees ook:Innovatie is aandacht voor gender- en sekse-verschillen
Lees ook:Vrouwen verwerken pijn anders dan mannen
Lees ook:Meer aandacht voor het vrouwenlijf in onderwijs

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>