Voor- en tegenstanders abortus demonstreren elkaar onder de voet in Ierland

In het katholieke Ierland zijn ze nu pas bezig met een wet die abortus gaat toelaten, voor vrouwen voor wie een zwangerschap levensbedreigend is.

In de hoofdstad Dublin gingen vandaag duizenden mensen de straat op voor een protestmars tegen de wet waar het parlement komende week over gaat stemmen……..

De politie zegt dat er 35.000 mensen meeliepen. De organisatie schat het aantal deelnemers op 60.000, en noemt dit de grootste anti-abortusmars in Ierland ooit.

De stoet liep door de stad naar Ierse parlementsgebouw. Onderweg kwamen ze ook tegendemonstranten tegen, maar die waren met veel minder.

Die laatsten waren in november nog massaal op de been naar aanleiding van de dood van een vrouw, die abortus geweigerd werd.

Ierland heeft een van de strengste abortuswetten in Europa. Volgens de grondwet is het verboden, maar het Ierse Hooggerechtshof oordeelde in 1992 al dat abortus moet worden toegestaan als het leven van een zwangere vrouw gevaar loopt.

Die uitspraak moet nog in wetgeving worden omgezet, maar 5 achtereenvolgende regeringen wilden hun vingers er niet aan branden.

De strenge swet leidde eind vorig jaar tot slachtoffers. Een 31-jarige vrouw was 17 weken zwanger toen ze bloedvergiftiging kreeg. Een abortus zou haar leven hebben kunnen redden. Ze overleed, haar kind eveneens.

Lees ook:Docufilm uit Ierland met 12 vrouwen over hun abortus in het buitenland
Lees ook:Vrouw overleden vanwege vooroorlogse abortuswet in Ierland
Lees ook:Zwangere Ierse die hersendood is, mag sterven
Lees ook:Eerste abortus in Ierland onder nieuwe wet
Lees ook:Hersendode Ierse wordt in leven gehouden vanwege haar zwangerschap

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>