Nederlandse journaliste brengt hersteloperaties van besneden vrouwen in beeld

Het is 1 van de praktijken waar ik me met hand en tand (en oen) tegen tracht te verzetten: vrouwenbesnijdenis. De internationale term daarvoor is FGM, wat een afkorting is van Female Genital Mutilation. Het komt in de praktijk neer op seksuele moord van meisjes c.q. vrouwen.

In de landen ten zuiden van de Sahara is het schering en inslag. Bij de besnijdenis van jonge meisjes worden clitoris en schaamlippen verwijderd, soms wordt ook de vagina grotendeels dichtgenaaid.

Dat alles om de maagdelijkheid en monogamie van het meisje te garanderen en haar zogenaamd ‘rein’ te houden. Immers: als er aan seks geen plezier meer te beleven valt, waarom zou je dan je man bedriegen?

Langzaam, maar zeker komt er meer verzet tegen deze gruwelpraktijken en er zijn tegenwoordig mogelijkheden tot voorzichtig herstel voor deze verminkte vrouwen………

Journaliste Femke van Zeijl, die een groot deel van het jaar voor haar werk door Afrika reist, volgde het proces van haar vriendin in Burkina Fasso die een hersteloperatie onderging. Daarover vertelt ze op haar site:

Ze vroeg of ik erbij wilde zijn om het vast te leggen, ‘om andere vrouwen die het overwegen te laten zien hoe het is.’ Samen gingen we naar de kliniek in Ouagadougou, waar de gynaecoloog in nog geen twintig minuten haar clitoris reconstrueerde. Voorbereiding en herstel duurden langer en omvatten vele, soms hilarische, gesprekken over seksualiteit, klaarkomen en masturbatie.

Femke legde een en ander ook op video vast, wat resulteerde in de nu volgende aangrijpende reportage….

Lees ook:Vagina hersteloperaties na verminking moeten uit eigen zak betaald
Lees ook:New Yorkse kunstenares maakt tentoonstelling over de clitoris
Lees ook:Minister Edith Schippers wil herstel vaginale verminking vergoeden
Lees ook:Besneden vrouwen durven er nu voorzichtig over te spreken
Lees ook:Aantal vaginaal verminkte vrouwen veel groter dan gedacht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>