‘Angelina Jolie’s borstamputaties maken vrouwen paranoia’

Mijne Heren,

De column van Christopher Caldwell over Angelina Jolie’s beslissing om een dubbelde masectomie te ondergaan (“Angelina Jolie and the dilemmas of genetic screening”, 18/5) is een van de weinige coherente stukken die ik over het onderwerp heb gelezen in een zee van gebazel. ………

Zowat alle commentatoren zien zich verplicht te verkondigen dat ze ‘een krachtige boodschap’ heeft uitgezonden, zelfs wanneer ze niet goed weten wat de boodschap is. Ik kan de heer Caldwells observatie – dat ‘campagnevoerders de bewustwording met betrekking tot deze ziekte (borstkanker) hebben verhoogd tot het punt dat de gemiddelde vrouw de kans dat ze het krijgt nu overschat’ – dan ook bevestigen.

Overal waar ik lezingen geef begin ik met de aanwezigen de vraag te stellen welke vorm van kanker bij vrouwen de meest dodelijke is. Telkens opnieuw antwoordt iedereen – en voornamelijk de vrouwen – ‘borstkanker’.  Ze staan dan ook versteld wanneer ze horen dat borstkanker op de derde plaats komt, na de kankers van het ademhalings-stelsel (longkanker) en van het spijsverteringsstelsel (darmen en pancreas). Eenzelfde situatie waar het mannen en prostaatkanker betreft, maar dat is het onderwerp van een andere discussie.

Een recente studie in het Journal of Clinical Oncology specifiëert dat vrouwen die drager zijn van de BRCA1-mutatie 57 % kans hebben om borstkanker te krijgen voor hun 70-ste verjaardag, waar dat cijfer voor de BRCA2-mutatie daalt tot 49%. Caldwell vermeldt dat Jolie’s dokter haar kansen op 87% schatte (op welke leeftijd dan wel?). Het is dan ook zeer wenselijk dat haar dokter zijn redenering om tot dit percentage te komen eens zou uitleggen.

Getekend: M. Vidyasagar,  University of Texas (Dallas), in een lezersbrief aan de Financial Times

Lees ook:Het Angelina Jolie Effect
Lees ook:Sacha Polak maakt ‘Nieuwe Tieten’
Lees ook:Dr. Muriel Adank traceert genmutatie die veel borstkanker veroorzaakt
Lees ook:Angelina Jolie heeft haar borsten laten weghalen
Lees ook:Steeds meer vrouwen laten preventief ~à la Angelina Jolie~ hun borsten amputeren

1 Reacties // Reageer

One thought on “‘Angelina Jolie’s borstamputaties maken vrouwen paranoia’

  1. Caseofdees

    Het is een persoonlijke keuze of vrouwen die gendraagster zijn borstkanker wensen te voorkómen (en daar helpt alleen preventieve amputatie) of het risico willen nemen op borstkanker, met daarbij alle angst, stress en behandelingen. Of het risico nou 87% is of 57%, dat maakt voor de individuele vrouw niet uit. Als individu krijg je wél of géén borstkanker.

    Niemand laat ‘zomaar’ haar borsten amputeren. Daar gaat een proces aan vooraf. Uiteindelijk is de keuze aan het individu en verdient elke keuze respect.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>