Auteur Helga Ruebsamen (82) overleden

Afgelopen nacht stierf Helga Ruebsamen op 82-jarige leeftijd overleden. Dat meldt haar uitgeverij dinsdag aan de Telegraaf. “We treuren om de dood van een van de grootste stilisten en schrijvers van de naoorlogse literatuur”, aldus Mizzi van der Pluijm, directeur-uitgever van Atlas Contact. “Helga Ruebsamen wist in haar verhalen en romans als een toverfee de wereld mooier te maken. De werkelijkheid vond ze zelf vaak maar saai. Ze was een verhalenverteller pur sang, met een grote dosis ironie en zelfspot.”

Ruebsamen kwam als dochter van een Nederlandse moeder en een Joods/Duitse vader, naar Nederland vanuit in Nederlands-Indië. Al gauw brak de Tweede Wereldoorlog uit en moest het gezin onderduiken.

In haar werk zet ze zich af tegen een burgerlijke levenswijze en toont ze een voorkeur voor het leven aan de zelfkant, dat ze tegenover een braaf en saai bestaan stelt. Haar werk is vertaald in het Duits, Engels en Frans. In 1964 debuteerde ze met de verhalenbundel ‘De Kameleon’, gevolgd door de roman ‘De Heksenvriend’ en de verhalenbundel ‘De Ondergang van Makarov’. In 1988 verscheen het succesvolle ‘Op Scheveningen’. 9 jaar later volgde haar grote Indische roman ‘Het lied en de waarheid’, deels gebaseerd op haar jeugd in het koloniale Indië. Ze ontving voor deze roman de F. Bordewijk Prijs. Ze is ook actief geweest als columnist in de Volkskrant.

Voor haar hele oeuvre werd ze in 2001 bekroond met de Annie Romein-prijs en in 2001 met de Anna Bijns Prijs. Haar laatste publieke optreden vond plaats op 6 maart 2014 bij een remake van ‘Hier is…Adriaan van Dis’ bij ‘De Wereld Draait Door’.

Lees ook:Helga Ruebsamen te gast bij reprise ‘Hier is …. Adraan van Dis’
Lees ook:Kunstenares Pam Emmerik overleden (51)
Lees ook:Actrice / auteur Marian Boyer (59) overleden
Lees ook:Auteur Hermine de Graaf (62) overleden
Lees ook:Pulitzer Prijs voor Donna Tartt’s ‘Het Puttertje’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>