Marriët Schuurman: Speciaal Vertegenwoordiger Vrouwen bij de NAVO

De Nederlandse diplomate Marriët Schuurman wordt Speciaal Vertegenwoordiger bij de NAVO voor vrouwen, vrede en veiligheid.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat scheidend NAVO-chef Rasmussen haar binnenkort zal benoemen…..

Als Speciaal Vertegenwoordiger wordt Schuurman belast met de uitvoering van resolutie 1325 van de VN-Veiligheidsraad. Die gaat over de rol van vrouwen bij gewapende conflicten.

Lidstaten worden opgeroepen om vrouwen meer zeggenschap te geven in de politieke dialoog en bij vredesprocessen. Ook de bescherming van vrouwen tegen seksueel geweld staat in de tekst centraal.

De functie van Speciaal Vertegenwoordiger vrouwen, vrede en veiligheid is in 2012 in het leven geroepen. De Noorse Mari Skåre was de eerste die het ambt bekleedde. Zij maakt binnenkort plaats voor Schuurman, die volgens minister Timmermans een nieuwe impuls moet geven aan de aandacht voor de rol van vrouwen in conflictgebieden.

Marriët Schuurman (1969) is nu nog ambassadeur in Macedonïe. Eerder werkte ze op Nederlandse vertegenwoordigingen in Rusland, Soedan en Zambia.

Lees ook:‘Als vrouwen de wereld zouden regeren, zou er geen oorlog meer zijn’
Lees ook:Kenau’s vrouwenleger o.l.v. Monic Hendrickx
Lees ook:Vrouwen, vrede en veiligheid
Lees ook:Jennie Vanlerberghe van ‘Moeders voor Vrede’ wordt barones
Lees ook:Sacha de Boer was eerste keuze van Willem-Alexander & Maxima voor interview

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>