Meisjesbesnijdenis is een kut-ritueel van de Islam

fgm-blood-loss

In veel teksten over meisjes- of vrouwenbesnijdenis wordt erbij vermeld dat het niet om een moslimgewoonte gaat, maar om oude rituelen uit de volksoverlevering. Dit klopt niet en men meldt dit waarschijnlijk om niet voor xenofoob of moslimhater te worden uitgemaakt. Stel je voor zeg.

Arabist Maurice Blessing schreef in TROUW al eens een essay over dit gecut aan de ~juist ja~ kut. Daarin doet hij helder uit de doeken dat het wel degelijk een islamitisch ‘ding’ is. Ook in nieuwere moslimlanden wordt FGM toegepast en ook in streken waar we het helemaal niet verwachten, ver weg van Afrika en het Midden Oosten, namelijk in Maleisië en Indonesië.

Het woord besnijdenis is al misleidend, want daardoor zou je bijna gaan denken dat het zoiets is als besnijdenis van jongetjes, wat veel gezondheidsvoordelen biedt. In werkelijkheid is een meisjesbesnijdenis een sekuele moord voor haar leven. Daarom is de internationale term ook Female Genital Mutilation, kortweg FGM. De clitoris als epicentrum van de vrouwelijke seksualiteit is immers vernield en elke menstruatie, seks en bevalling lijdt de vrouw opnieuw, om nog maar te zwijgen over de verdere geestelijke en lichamelijke complicaties, als ontstekingen, fistels en uitscheuringen.

Op de een of andere manier vindt men het onderwerp van deze ‘rite de passage’ niet prettig. Ook mijn vriendinnen draaien vaak hun hoofd weg en kijken me vies aan als ik het erover heb.

Ik citeer even Maurice Blessing: Nu wilt u natuurlijk weten waar de grote meerderheid van de islamitische leefregels dán vandaan komt. Het eenvoudigste antwoord luidt: uit het gewoonterecht van het pre-islamitische Midden-Oosten. Dit werd voor de komst van de islam, in de zevende eeuw, in het Arabisch sunna genoemd, ‘het voorbeeld dat nagevolgd dient te worden’. En inderdaad werd dit begrip later geïslamiseerd tot wat de Palestijns-Amerikaanse wetenschapper Wael Hallaq, ‘s werelds meest vooraanstaande kenner van de klassieke sharia, ‘de profetische sunna’ noemt: het voorbeeldgedrag van ‘de Profeet’ en zijn metgezellen.

“Zoals bekend gebruiken velen de eeuwenoude sharia-traditie (vrij toegankelijk via internet) als grabbelton om een ‘unieke’, vaak expliciet niet-westerse, ‘moslimidentiteit’ te creëren. En daarbij zijn natuurlijk die elementen het interessantst die haaks lijken te staan op ‘westerse’ waarden en normen. Misschien verklaart dit waarom wereldwijd onder moslims de populariteit van vrouwenbesnijdenis lijkt toe te nemen, juist op het moment dat het gebruik volgens de statistieken áfneemt onder niet-moslims.

En, ook niet onbelangrijk, het verschaft ons informatie waarmee vrouwenbesnijdenis via de rechtbank effectief kan worden bestreden.

‘Echte feministes nemen het op voor moslima’s’ kopte NRC vorige week. Klopt, dat vind ik ook. Ik neem het echter niet op voor de Islam. We moeten in Nederland in de politiek, in de kerk, op TV, maar zeker ook op universiteiten leren eerlijk te praten over FGM. Er zijn godzijdank inmiddels genoeg jonge vrouwen van Islam-huize die doctoraal afstuderen en weten van de hoed en de rand. De echte revolutie moet mijns inziens van binnen de groep komen, maar ik vind tevens dat wij als westerse bevoorrechte seksegenotes, onze zusters mogen steunen in de strijd tegen deze seksmoord op vrouwen. Want hoeveel bloed moet er nog zinloos vloeien?

Lees ook:Ondanks verbod komt meisjesbesnijdenis in SAHEL-landen nog teveel voor
Lees ook:‘Vagina-piercing = vrouwen-besnijdenis’
Lees ook:Zero Tolerance Day tegen vrouwenbesnijdenissen
Lees ook:Westerse moslim-meisjes naar Verre Oosten voor ‘medische’ besnijdenis
Lees ook:Grootmoefie Ismail Berdiyev: ‘alle vrouwen besnijden beste manier om overspel te voorkomen’

1 Reacties // Reageer

One thought on “Meisjesbesnijdenis is een kut-ritueel van de Islam

  1. steady

    De hele spul inclusief teeltballen en eileider willen ingenieurs-architecten verwijderen om mij een zalig verwijding weers te gunnen.Zodra ik mij spagaat weer de volle 100% druk kan uitoefenen.Bloedvergieten is daarbij geen sprake!En of het nu proffesioneel bekrachtigd word door een Israelische vrouwsoldaat die de messen en brekers ter hand neemt om mij gerechtigd mij eigen zindelijke vrouwspersoons rationeel herbaard,dan mag ik haar op
    mijn blote knieen danken.De normale postuur van mijn borsten terug en ik ben als een herboren heldin die nimmer en te nooit meer in de valkuilen en valklemmen en strikken van zo een ordinaire laag geklasseerde amfetamine zwart buikartsje ter prooi valt.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>