Donald Trump, Vindicat: seksueel geweld tegen vrouwen is pandemisch!

Renee_Romkens

Verkrachting, misbruik, een pak slaag van de partner: ruim 40% van de vrouwen maakt dit minstens eenmaal mee. Seksueel geweld tegen vrouwen is een probleem ‘van epidemische omvang’. Aldus Renée Römkens, sinds deze maand hoogleraar gendergerelateerd geweld aan de Universiteit van Amsterdam.

Er wordt nog veel te veel weggekeken aldus Römkes, met deze week natuurlijk met stip op 1: presidentskandidaat Donald Trump die ter verdediging zegt dat het ‘maar grapjes’ zijn. Maar ook bij ons in Nederland was er vorige maand de rel bij studentenvereniging Vindicat in Groningen.

Mannelijke leden verspreidden een bangelijst inclusief telefoonnummers. Met daarbij de tekst: ‘Moge de gore wijven met hun kut over een kanon getrokken worden’. Daar zit de essentie van het probleem, volgens Professor Römkes in TROUW, die het drieletterwoord in de berichtgeving wegliet. Het geweld tegen de genitaliën van de vrouw. In oorlogen worden vrouwen op de meest gruwelijke wijzen verminkt in hun vagina: met stokken, met de loop van een geweer. Dus als studenten dergelijke teksten hanteren, kunnen we die niet weglachen.

Daarom gaat Römkens seksueel geweld de komende jaren bestuderen vanuit genderperspectief. Omdat het véél vaker vrouwen dan mannen treft, kan het worden opgevat als een schending van een mensenrecht: het recht om vrij te zijn van discriminatie. Dat verplicht de overheid meer te doen dan alleen het inzetten van strafrecht: ze moet haar burgers tegen mensenrechtenschendingen beschermen.

Lees ook:Obama lanceert ‘It’s on us’ om verkrachtingsepidemie aan universiteiten te keren
Lees ook:10 extra Centra Seksueel Geweld erbij in Nederland
Lees ook:Obama gebruikt zendtijd Grammy’s om op te roepen tegen seksueel geweld
Lees ook:Annie Romein-Verschoor Lezing door Prof. Dr. Renée Römkens
Lees ook:Emma Watson spreekt VN toe over seksueel geweld op universiteiten

1 Reacties // Reageer

One thought on “Donald Trump, Vindicat: seksueel geweld tegen vrouwen is pandemisch!

 1. Beppie Onstenk

  De baarmoeder
  Waar de geboorten plaats vind
  Een kind geboren uit schoonheid des leven
  Na negen maanden ontplooid uit moeders schoot
  Als een oerknal van schone kracht
  De schoonheid als een smaragd
  De bron van het leven
  Uit het vrouwelijke word gedreven
  Een mens zo klein en teer
  Dan doet het lezen heel erg zeer
  Verminkt met stokken met de loop van een geweer
  Hoe onmenselijk gaan deze mensen te keer
  Help….atmosfeer

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>